Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Meteorologen Nitzan Cohen vid sin arbetsstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du hela prognosen. Foto: Sebastian Comar Alm

Varning för skyfall på flera platser: ”Väldigt stora mängder”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat varningar för skyfallsliknande regn på flera platser i landet. Främst gäller det nordöstra Götaland och sydöstra Svealand, där regnmängder på 30-60 millimeter kan väntas.

En orange varning fanns utfärdad för områden i inre Götaland men det ändrades vid lunchtid på söndagen. Istället gäller gula varningar för skyfall i stora delar av södra, inre och nordöstra Götaland, samt sydöstra Svealand. Det kan orsaka regnmängder på 30-60 millimeter.

– Det kan bli stora problem med översvämningar på vägar, tågspår och i källare. Det kan bli mycket vatten på kort tid.

Blixtar och dunder

Kopplat till ovädret kommer det även bjudas på en hel del åska. Där de populära semesteröarna Gotland och Öland, enligt prognosen, ligger illa till.

– Vi har också en del kraftiga åskskurar som väntas bildas. Det är framför allt över sydöstra Småland, Blekinge, Öland och Gotland senare under söndagen, säger Nitzan Cohen.

Då kommer solen tillbaka

Men det ostadiga vädret väntas dock svepa förbi relativt snabbt. Enligt de senaste prognoserna blir det i stället typiskt svenskt sommarväder.

– Vi kommer att ha ganska ostadigt väder med växlande molnighet, tidvis skurar men också plats för lite sol där emellan. Men inte någon ordentlig värme.

VÄDERVARNINGAR

Tre nivåer av vädervarningar:

Gul: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.