Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bröder i 25-årsåldern pekas ut att vara de drivande huvudmännen i Oxycontinligan i Karlshamn. Foto: SVT Grafik

Så styrdes Oxycontinligan i Karlshamn – polisens spaning sprängde gänget

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder pekas ut som huvudmän i den Oxycontinliga som nyligen sprängts i Karlshamn. Under sig har de haft mellanhänder, leverantörer och lagerhållare. Inom kort väntas åtal i den stora härvan.

Efter att missbruket av Oxycontin i Blekinge i allmänhet och i Karlshamn i synnerhet börjat eskalera, valde polisen tidigt förra året att inleda en större spaningsinsats.

Två bröder pekades direkt ut som misstänkta distributörer av drogen och en omfattande operation inleddes.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Vid ett tillslag i maj greps flera av dem som identifierats som inblandade i den stora Oxycontinligan, och inom kort väntar åtal.

Se inslaget ovan för att få en bild av Oxycontinligan och de inblandade.

Oxycontinligan

Huvudmännen:

Två bröder i 25-årsåldern pekas ut att vara de drivande huvudmännen i Oxycontinligan i Karlshamn. Under flera år tros de ha varit de största distributörerna av drogen i området, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge. Greps vid polisens tillslag i maj 2023 och dömdes 2024 till 6,5 års fängelse.

Mellanhanden:

En man i 20-årsåldern levererade droger från bröderna till säljarna på gatunivå, och hanterade även pengar från försäljningarna. Greps i mars 2023, och dömdes samma höst till 3 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Leverantörerna:

Tre män i 35-50-årsåldern från Malmö och Stockholm tros vara de som smugglat in Oxycontinet från Polen och transporterat det till bröderna i Karlshamn. Samtliga sitter häktade misstänkta för brott.

Lagerhållaren:

Man i 30-årsåldern, tros vara den som tagit emot och lagrat drogerna åt bröderna. Hade drygt 4500 tabletter i sitt garage vid polistillslaget i maj. Dömdes i februari 2024 till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Gatusäljarna:

Två män i 25-35-årsåldern som misstänks vara de som sålt tabletterna åt bröderna på gatunivå. Båda dömdes i april 2024 till 4,5 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet