Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Tiberg, åklagare, kommenterar domslutet i fallet med två män som sköt mot poliser i augusti. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Två män döms till fängelse – sköt med automatvapen mot poliser i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 19 och 24 år gamla, döms till sex respektive fyra års fängelse efter en polisjakt i Östersund i augusti.

19-åringen, som öppnade eld och sköt mot poliserna genom sidorutan har tidigare erkänt vapenbrott, frias däremot från mordförsök.

Den 12 augusti förra året avlossades flera skott mot en polispatrull på Odenskogsvägen under en biljakt. Åklagare Emil Tiberg har yrkat på att 14 års fängelse för 19-åringen och 12 år för 24-åringen.

I domen som blev offentlig under fredagsmorgonen står att 24-åringen, kommer från Skåne, får fyra års fängelse för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt vapenbrott.

Polisbeskjutning i Östersund

19-åringen som är från Stockholmstrakten, har tidigare erkänt grovt vapenbrott får sex års fängelse för grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott och olaga hot.

Vapnets riktning blev avgörande

Under rättegången diskuterades om han skjutit direkt mot poliserna i den bakomvarande bilen för att döda, vilket var åklagarens linje. Medan försvaret menade att han skjutit snett upp i luften och att avsikten var att skrämma poliserna till att avbryta jakten.

I domen står nu att rätten inte anser det finnas tillräckliga bevis som styrker att 19-åringen haft för avsikt att döda poliserna. Därför frias han från åtalspunkten som gäller mordförsök. Här är det är just vapnets riktning blivit avgörande.

Mikael Westerlund, 19-åringens advokat, ser domen som en framgång för försvaret.

– Vi har hela tiden hävdat att det inte finns något objektivt stöd i den här utredningen, säger han. Han har också ifrågasatt polisernas berättelser.

– Det framgick i våra korsförhör att polisernas berättelser inte var helt samstämmiga, säger Mikael Westerlund.

Skadestånd till poliserna

Båda männen ska även tillsammans betala 60 000 kronor i skadestånd till var och en av de fyra poliser som blev beskjutna. I stämningsansökan yrkade åklagaren att 200 000 kronor alternativt 80 000 kronor skulle betalas i skadestånd till poliserna.

Förundersökningen och de tilltalades berättelser har gjort tydligt att 24-åringen körde bilen medan 19-åringen från passagerarsätet öppnat sidorutan och skjutit med en kulsprutepistol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbeskjutning i Östersund

Mer i ämnet