Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
59 sek Åklagare Emil Tiberg yrkade att 19-åringen ska dömas till 14 års fängelse och 23-åringen till 12 års fängelse efter ha skjutit mot poliser vid en biljakt i Östersund i augusti i fjol. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Rättegången efter polisbeskjutningen avslutad – åklagaren: ”Otroligt allvarlig brottslighet”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen avslutades rättegången mot de två män som stått åtalade för bland annat mordförsök efter att man skjutit med automatvapen mot polis den 12 augusti 2023.

Det var i samband med att polis skulle kontrollera ett fordon som bilen körde från polisen i hög fart och jakt inleddes. Under biljakten avlossades det skott, som åklagare Emil Tiberg menar var riktade mot polisbilarna i ett försök att döda.

De två männen, en 19-åring och en 24-åring, åtalades på tre punkter:

Polisbeskjutning i Östersund

• Grovt sabotage mot blåljusverksamhet

• Grovt vapenbrott

• Grovt olaga hot och försök till mord

Åklagare Emil Tiberg yrkade vid rättegångens sista dag att 19-åringen ska dömas till 14 års fängelse och 23-åringen till 12 års fängelse efter ha skjutit mot poliser vid en biljakt i Östersund i augusti i fjol.

– Det är en otroligt allvarlig brottslighet, säger åklagare Emil Tiberg.

Förnekar merparten av anklagelserna

De två åtalade männen förnekar i stort alla brottsmisstankarna mot dem. 19-åringen har dock erkänt att han vid två tillfällen avlossade skott ut genom bilfönstret, men att skotten var riktade upp i luften och inte mot polisbilarna.

24-åringen, som var den som körde flyktbilen, står också åtalad för inbrott i ett fritidshus. Det brottet har han erkänt i polisförhör, men i övrigt förnekar han alla brottsmisstankar mot honom.

I videon berättar åklagare Emil Tiberg mer om rättegången och de brott han åtalat de två männen för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbeskjutning i Östersund

Mer i ämnet