Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barbro Rydén från Tranås har dockor från hela världen. Bland annat så har hon bytt en docka av Grace av Monaco. Se när hon visar upp dem i klippet. Foto: Ebba Öberg/SVT

Barbro från Tranås har bytt dockor med Grace Kelly

Uppdaterad
Publicerad

95-åriga Barbro Rydén har samlat på dockor sedan 30-talet. Nu ställs de 701 dockorna ut på Centralhotellet i Tranås.

1933 fick Barbo Rydén sin första docka. Hon hade en faster som jobbade på ryska ambassaden i Paris som gav dockan till henne.

– Sen fick jag en av mamma. Sen rullade det på, säger hon.

Dockor från hela världen

Efter andra världskriget började Barbro resa runt i världen. I varje land köpte hon en docka. Totalt har hon samlat på sig 701 dockor från 132 länder.

Efter att dockorna först stått hemma hos Barbro, och sedan Folkets Park och Stadshusets källare, står de nu uppställda på Centralhotellet i Tranås.

Bytt med Grace Kelly

Det är inte bara köpta dockor i samlingen, många har hon bytt till sig. Bland annat med, dåvarande furstinnan av Monaco, Grace Kelly.

– Hon samlade också på dockor, så jag skrev ett brev till henne och fick svar att her highness Grace gärna ville byta med mig.

Se klippet när Barbo Rydén visar upp sina dockor – bland annat hur hon fick en docka av Grace Kelly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.