Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Volen Ivanov, docent vid Karolinska Institutet, bland annat på frågan hur man kan hjälpa någon som drabbats av samlarsyndrom. Foto: SVT

Samlarsyndrom – då tar samlandet över

Publicerad

Att samla på saker kan vara ett sätt att känna meningsfullhet eller sammanhang. Men ibland blir samlandet istället ett problem som kan slå hårt mot en själv och andra.

– Man kanske inte kan använda alla rum i sitt hem. Det kan dra till sig insekter och skadedjur. Det kan också börja brinna och kan då även drabba grannar, säger Volen Ivanov, legitimerad psykolog och docent vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Han forskar om samlarsyndrom, även kallat ­patologiskt samlande. Samlarsyndrom skiljer sig från vanligt hobbysamlande, som är ett mer kategoriskt och strukturerat samlande än det patologiska samlandet.

Vanligt bland äldre

Samlarsyndrom finns i alla samhällsklasser och förekommer både hos män och kvinnor. Volen Ivanov säger att cirka 2,5 procent av befolkningen i stort lider av samlarsyndrom, men att det är vanligare bland äldre.

– Symtomerna börjar tidigt i livet, kanske redan i 20-årsåldern. Men det tar ganska lång tid, kanske till 40-årsåldern, innan det successivt blir värre. Cirka 7 procent av personerna som är över 65 har samlarsyndrom, säger Volen Ivanov.

Anhöriga drabbas hårt

– De bär på en stor börda, det är tufft att växa upp i ett sånt här hem. Det uppstår också många konflikter i livet om man är anhörig till någon med samlarsyndrom, säger Volen Ivanov.

I klippet ovan svarar Volen Ivanov på tre frågor om samlarsyndromet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.