Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet när Sarah Alduaifi, Jimmy Rickardsson och fler berättar om sitt samlande. Foto: SVT

Därför samlar vi – och detta samlar vi på

Publicerad

Att samla på saker har människor gjort i tusentals år. Men vad samlar vi på nu? SVT:s reporter gav sig ut på stan i Nässjö för att kolla läget.

Fredrik Svanberg är avdelningschef på Nordiska Museet. Han säger att det finns många olika anledningar till att man samlar. Men att det i grund och botten handlar om att skapa ordning och struktur.

– En samling säger mycket om samlaren med, vad den anser är viktigt att spara på, säger han.

Trygghet i en föränderlig värld

– Jag tror att samlande handlar om en dröm om ordning och trygghet i en föränderlig värld. Samlingen kan bli en idé om att frysa förändringen och man kan finna någon trygghet i det, säger Fredrik Svanberg.

Viktigt att samla

En stor del av vårt samlande är en del av att föra vår historia vidare. Enligt Fredrik Svanberg kan det bli viktigare i en framtid som präglas av digitalisering och där manipulerade bilder blir vanligare.

– Samlingarna är en dokumentation. Vi har historiska källor som säger att det var på ett visst sätt. Utan detta skulle man i framtiden kunna säga att historien varit något helt annat.

I klippet ovan kan du höra vad folk samlar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.