Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Catharina Högberg hur rymningarna från Stigby oftast går till. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Över 20 rymningar från ungdomshemmet Stigby på ett år

Publicerad

Under 2022 har ungdomshemmet Stigby på Visingsö haft drygt 20 rymningar. Det är alldeles för många medger institutionschefen Catharina Högberg som hoppas att ökad medvetenhet bland personalen ska minska antalet avvikelser framöver.

– Ja det är många avvikelser i år, säger Catharina Högberg när hon visar runt SVTs team på ungdomshemmet.

En av de mer spektakulära rymningarna skedde när en tvångsvårdad kille på Stigby blev fritagen efter att ett fönster brutits upp med en vinkelslip.

I klippet ovan berättar Catharina Högberg hur rymningarna från Stigby oftast går till.

Facket krävde ökad säkerhet

Efter flera rymningar tidigare under året krävde facket att säkerheten på Stigby skulle ses över. Förslag fanns att en del av ungdomarna behövde omplaceras eller att staket skulle sättas upp runt anläggningen för att förhindra fler rymningar.

Nu när året närmar sig slutet kan man summera antalet pojkar som rymt.

– Vi har under året haft 22 avvikningar och dryga hälften av dem har varit med koppling till att ungdomarna har avvikit från institutionsområdet, säger Catharina Högberg.

Något staket har än så länge inte satts upp, däremot har Stigby förstärkt säkerhetsarbetet genom att nyligen anställa en säkerhetssamordnare.

På Stigby placeras pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. Men de som kommer hit har inte dömts för brott, utan beslutet om tvångsvård sker på uppdrag av socialtjänsten och efter beslut i förvaltningsrätten.

Så bedrivs verksamheten på Stigby

Stigbys behandlingsprogram fokuserar på att minska faktorer som kan vara riskområden för den omhändertagna pojken, till exempel relation till kamrater, psykisk ohälsa eller bristande impulskontroll. Samtidigt fokuserar behandlingsarbetet på att öka de faktorer som kan bli ett skydd mot återfall i normbrytande beteende, till exempel en fungerande fritid, sysselsättning och att stärka sociala färdigheter.

Går i skola

På Stigby finns både låsta och öppna boendeformer. De arbetar också med utslussning där pojkarna kan bo i egen lägenhet i Jönköping. Syftet är att de ska få träna sina färdigheter i en naturlig miljö genom en successiv utslussning från institutionen.

På ungdomshemmet bedrivs också skolverksamhet. Eleverna får möjlighet att utöka sina grundskolebetyg och därmed också sin gymnasiebehörighet. De kan också gå ett programinriktat individuellt val.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.