Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar Stigbys nya säkerhetssamordnare hur säkerheten på ungdomshemmet ska bli bättre för att bland annat förhindra rymningar. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så ska säkerheten på ungdomshemmet Stigby på Visingsö förbättras

Uppdaterad
Publicerad

22 rymningar på ett år är en dyster statistik som Stigbys nya säkerhetssamordnare inte hoppas ska upprepas framöver. Han nämner flera åtgärder som har genomförts och som planeras att införas för att minska antalet som rymmer från ungdomshemmet på Visingsö.

Under sommaren rapporterade SVT att Stigby tillhör den skara av Statens institutions styrelses hem med flest rymningar i landet. Under hösten har Stiby skärpt säkerheten genom att anställa en säkerhetssamordnare, något som institutionen tidigare saknade.

– Jag som säkerhetssamordnaren ska hjälpa till att implementera och utbilda i säkerhetsfrågor, säger Andreas Törnkvist som nu jobbat ett par månader på ungdomshemmet.

I klippet ovan listar han och institutionschefen Catharina Högberg de viktigaste punkterna för hur säkerheten på Stigby ska bli bättre.

Förstärker säkerheten

Statens institutionsstyrelse har infört en mer omfattande grundutbildning för nyanställda, som innehåller konflikthantering och säkerhetstänk. Samtidigt har det tidigare framförts kritik från fackförbundet Seko efter flera rymningar, med förslag att en del av ungdomarna behövde omplaceras eller att staket skulle sättas upp runt anläggningen för att förhindra fler avvikningar.

– Vi följer upp löpande vad och hur man kan utveckla säkerheten på institutionen, säger Andreas Törnkvist.

Men något stängsel har inte satts upp och Stigby väntar fortfarande på den säkerhetsklassificering som alla Sis-hem ska få. Någon prognos när den ska bli klar finns än så länge inte. Statens institutionsstyrelse har 21 ungdomshem i landet med cirka 700 platser.

Så bedrivs verksamheten på Stigby

Stigbys behandlingsprogram fokuserar på att minska faktorer som kan vara riskområden för den omhändertagna pojken, till exempel relation till kamrater, psykisk ohälsa eller bristande impulskontroll. Samtidigt fokuserar behandlingsarbetet på att öka de faktorer som kan bli ett skydd mot återfall i normbrytande beteende, till exempel en fungerande fritid, sysselsättning och att stärka sociala färdigheter.

På Stigby finns både låsta och öppna boendeformer. De arbetar också med utslussning där pojkarna kan bo i egen lägenhet i Jönköping. Syftet är att de ska få träna sina färdigheter i en naturlig miljö genom en successiv utslussning från institutionen.

På ungdomshemmet bedrivs också skolverksamhet. Eleverna får möjlighet att utöka sina grundskolebetyg och därmed också sin gymnasiebehörighet. De kan också gå ett programinriktat individuellt val.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.