Naturbevakarna Tomas Hansén och Jan Stuge har en uppgift att övervaka tjuvjakt av rovdjur i nationalparksblocket i Norrbotten. De har aldrig tagit någon på bar gärning. Foto: SVT

Nationalparken är en farlig plats för rovdjuren

Uppdaterad
Publicerad

Våra skyddade nationalparker är allt annat än en trygg plats för rovdjuren. En forskningsrapport visar att risken för illegal jakt är dubbelt så stor i de fredade områdena. – Det är som att leta en nål i en höstack, säger naturbevakaren Jan Stuge som försöker upptäcka tjuvjägarna.

Nationalparkerna är tänkta att gynna biologisk mångfald och freda skyddade arter. Men i nationalparkerna är risken för rovdjuren mer än dubbelt så stor att utsättas för illegal jakt. Det visar en forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet.

Naturbevakarna Tomas Hansén och Jan Stuge har en uppgift att övervaka tjuvjakt av rovdjur i nationalparksblocket i Norrbotten, en yta stor som hela Skåne. De ska inte bara ska upptäcka tjuvjakten, utan helst också hitta personer som begår brotten.

Illegal rovdjursjakt

– Det är som att leta en nål i en höstack, säger Jan Stuge.

Under alla år har det inte hänt att ni har tagit någon på bar gärning?

– Nej, inte på bar gärning, däremot har vi fått folk fällda för att vi har vetat vilka som har varit i farten och har sett förföljelsen som har varit.

Större risker i nationalparker

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har i en studie kunnat konstatera det skjuts ett stort antal rovdjur illegalt. Av 455 sändarmärkta rovdjur är 80 konstaterat illegalt dödade under de 26 år som studien omfattar.

Men i nationalparkerna är risken för rovdjuren att utsättas för illegal jakt två till tre gånger större jämfört med det övriga studieområdet.

– Att det är mindre illegal jakt utanför nationalparken beror på att det är större närvaro av turister och annat. Ökar du närvaron så ökar också risken att bli upptäckt när man gör något illegalt.

Motsatt effekt

Nationalparkerna ska gynna biologisk mångfald och freda skyddade arter. Men paradoxalt nog har restriktioner i av exempelvis skoterkörning gett motsatta effekter.

– Det är ju tråkigt och trist att man skyddar stora områden och ändå inte skapar skydd för de som ska leva där.

Har ni något förslag till lösning?

– Enligt studien är det ju att man ska ha mer bevakning och kontroll. Man ska ha fler naturbevakare. Samtidigt är det ju enorma arealer i väglöst land. Men det är egentligen det vi kan komma fram till, säger Henrik Andrén.

”Illegal jakt en svår fråga”

Kjell Sundvall vid länsstyrelsen i Norrbotten har sett att det finns fler områden med ovanligt många skjutna rovdjur.

Han är inte säker på att det är regleringarna i nationalparkerna i sig som ger de stora skillnaderna.

– Min bedömning är att behöver inte vara det. Däremot tycker jag att utredningen är bra, att den har kommit till. Den sätter fokus på ett område med illegal jakt som är viktig att diskutera. Illegal jakt är en svår fråga, illegal jakt på stora rovdjur är en ännu svårare fråga att både utreda och komma tillrätta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet