Albybor kämpar mot försäljning in i det sista

Uppdaterad
Publicerad

I kväll fattar Botkyrka kommunfullmäktige beslut om huruvida de 1.300 kommunala bostäderna på Albyberget ska säljas till den föreslagna privata ägaren.

Botkyrka kommun vill sälja fastigheterna eftersom att dem är för dyra att renovera. Albyborna krävde en folkomröstning, men folkinitiativet var inte tillräckligt stort. In i det sista försöker albyborna få politikerna på sin sida.

– Vi kämpar in i det sista och försöker påverka politiker och mobilisera folk. Vi har också varit i riksdagen och pratat med Veronika Palm (S) för att förklara hur situationen ser ut för oss. Vi vill också visa hur pass viktig nyckelfråga det här är, säger Emma Dominguez som är talesperson för ”Alby är inte till salu”.

Protester mot försäljning i Alby

För dyrt för kommunen

Det kommunala bolaget Botkyrkabyggen menar att en försäljning är det bästa för kommunen ekonomi.

– Om en folkomröstning skulle komma fram till att Botkyrkabyggen inte får sälja en enda lägenhet. Det är inte bra för framtiden, då kommer företaget så småningom att få problem och då tvingas vi att sälja, och isåfall få dåligt betalt. Det bör rimligtvis bli så att kommunfullmäktige är för en försäljning, säger Bo Johansson (S) som är ordförande i Botkyrkabyggen.

– Jag hoppas innerst inne att politiker kommer tänka om, säger Emma Dominguez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot försäljning i Alby

Mer i ämnet