Foto: Mårten Hjernquist, Kungsörn Sverige

Örnfamiljen sköts ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Bara för drygt en vecka sedan rapporterades fyra påkörda örnar i norra Sverige under en och samma helg och kungsörnsstammen är allt mera hotad av mänskliga aktiviteter som illegal jakt, vindkraft och trafiken. Det hävdade intresseorganisationen Kungsörn Sverige under det nyligen avslutade vargsymposiet i Vålådalen.

Det finns exempel på kungsörnshäckningar misslyckats totalt eftersom både ungar och vuxna fåglar skjutits ihjäl. Kungsörnen är fridlyst men trots det tycks den vara ett lovligt villebråd i vissa kretsar, många örnar har hagel i kroppen.

– Det är tio-tolv procent som är påskjutna, vi vet inte hur stor den illegala jakten är men den är alldeles för stor, säger Mårten Hjernquist, Kungsörn Sverige.

Se hela inslaget här.

Nio av tio örnar dör på grund av människan

Varför man skjuter mot örnar är svårt att förstå, arten kan visserligen ta renkalvar och andra mindre tamdjur men kan knappast betraktas som ett problem ur ett mänskligt perspektiv. Däremot är mänskliga aktiviteter helt dominerande när det gäller hotet mot kungsörnarna.

– Nio av tio kungsörnar dör av något som kan kopplas till mänskliga aktiviteter eller verksamheter, menar Mårten Hjernquist.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Mårten Hjernquist, Kungsörn Sverige

Förutom illegal jakt hotas örnarna bland annat av trafiken, blyförgiftning via förorenad föda och nedsågade boträd, enligt Mårten Hjernquist, som också ser den omfattande vindkraftutbyggnaden som ett växande problem, örnar som kommer i kontakt med kraftverken blir bokstavligt talat massakrerade.

– Utbyggnaden av vindkraften sammanfaller med de områden där kungsörnarna finns på högre höjd där man också har så kallade bra vindlägen, så det blir en konflikt. På Gotland där man byggt mycket vindkraft så dör det mellan 10 och 30 örnar årligen, både kungsörn och havsörn inkluderat, och det är så stor påverkan att det påverkar arterna redan idag, menar Mårten Hjernquist.

Negativ trend i Norrland

Inom Kungsörn Sverige är man oroliga över artens framtid, speciellt i Norrland där fåglarna har sitt huvudsakliga utbredningsområde.

– Vi ser en oroande trend där reproduktionen går ned och antalet häckningar går ned och det har det gjort under den senaste 15-årsperioden. Hotbilden är växande och tyvärr är det i norra Sverige som vi ser den negativa trenden och det är tråkigt eftersom det är där vi har kungsörnens riktiga hemvist i Sverige, förklarar Mårten Hjernquist.

Även Naturvårdsverkets konstaterar på sin webbsida att den genomsnittliga produktiviteten i kungsörnsstammen blir allt lägre, vilket på sikt kan äventyra artens status i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.