Rollspel om 70-talet

Tur och retur 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

Just 70-talet kanske inte är det som först dyker upp i tanken när frasen ”historiskt rollspel” kommer upp på tapeten. Men på Jamtli kan man i sommar få vara med om när Lasse och Lena diskuterar Vietnampolitik, eller när Birgitta i mexitegelvillan lägger i en tvätt.

70-talet ligger nära i tid, kanske lite för nära för att de historiens vingar ska kännas så där överväldigande mycket. Eller så är det just det de gör. En politiskt, socialt och kulturellt frigörande epok med egensinnigt formspråk och gillestugor. Allt finns att ta del av på Jamtli historieland.

– Vi är ganska ensamma i Sverige om att ha ett historisk rollspel som utspelar sig någon form av nutid, berättar Carina Knutsson som förutom att hon är biträdande museichef har titeln ”projektledare 70-talet”.

Och att det ligger nära i tid får konsekvenser för hur interaktionen med besökarna kommer att se ut.

– Det kommer nog att bli så att besökarna kommer att ha egna minnen och berättelser från 70-talet så vi kommer att få lyssna mycket på de som kommer, men det lär vi oss ju otroligt mycket av, funderar Ylva Åström som kommer att spela trebarnsmamman Birgitta som bor tillsammans med sin man, majoren på I5, i en mexitegelvilla i Odensala.

Eller mexitegel och mexitegel, det var ju dyrt, ett alternativ var att bygga i alldeles vanligt tegel och sprutmåla allt vitt och voilá! – en snarlik husversion.

Förutom Birgitta och hennes familj kan man träffa pensionärerna i pensionärslängorna och Lasse och Lena i grönavågentorpet, de där som liksom flyr civilisationen en smula.

Och som ett kärt återseende kommer den nostalgiske även att kunna frottera sig med Eva, Magnus och Brasse från Fem myror är fler än fyra elefanter. Jamtli har med först tillåtelse, och sedan hjälp, byggt upp en upplevelsepark på temat där det kommer att bli teatershow ett par gånger per dag, möjligheter att öva på bokstäver och siffror och hälsa på hemma  hos Eva och Magnus och Brasse.

– Vi ville ha en pedagogisk miljö där flera generationer skulle kunna umgås och då fanns det bara ett val nämligen det här TV-programmet som blev ett av de mest älskade i svensk TV-historia, säger Carina Knutsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.