Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wissam Ahmad al Halbi och hennes familj räddades från Gaza och togs till Västbanken – nu kan tvingas tillbaka till kriget Foto: Marco Nilson

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bebis som räddes ur sin döda mamma har dött

Ett palestinskt spädbarn som räddades med kejsarsnitt ur sin döda mammas livmoder har dött, rapporterar BBC.

Barnet döptes till Sabreen al-Sakani, efter sin mamma.

Båda föräldrarna och en treårig lillasyster dödades i ett bombanfall i Rafah, natten till söndag. Mamman var då gravid i sjunde månaden. Flickan dog under torsdagen och har begravts intill sin mamma.

Videon ovan är från tidigare i veckan när flickan precis hade räddats.

Överblick

Biden och Netanyahu i samtal

USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har talats vid över telefon, rapporterar AP.

Enligt en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd upprepade Biden oron över vad en offensiv mot Rafah skulle kunna få för konsekvenser. Biden ska ha påtalat att en vapenvila med Hamas är det bästa sättet att värna de gisslan, som hålls i Gaza.

Samtalet, som ska ha varat i omkring 30 minuter, kommer efter att Israels militär börjat evakuera omkring 100 000 människor från östra Rafah.

Flera aktörer, däribland USA och FN, har återkommande varnat för att offensiv mot Rafah kan få katastrofala följder.

Uppgifter: Israel bombar evakuerad del av Rafah

Israeliskt stridsflyg har slagit till mot två områden i Rafah, platser som man för några timmar sedan beordrade skulle evakueras, rapporterar AFP med hänvisning till Gazas civilförsvar. Det gäller bland annat områden nära Gazas internationella flygplats.

(TT)

Här är innehållet i IDF:s flygblad till Rafah

Israeliska militärens uppmaning om att evakuera Rafah skickades ut via telefon, sms och flygblad.

Frilansfotografen Youssef Ruzzi som befinner sig i Rafah och tidigare jobbat för SVT har fotograferat flygbladet.

SVT har översatt innehållet - här är ett utdrag:

"Till alla invånare och flyktingar i Al-Shouka kommun och i kvarteren El Geneina, Tabet Zaraa och Al-Byouk i block 270,28,16,15,14,13,12,11,10

IDF kommer att agera med extrem kraft mot terroristorganisationer i trakterna av dina kvarter.

Alla som är nära terroristorganisationer sätter sitt liv och sin familj på spel.

Vi uppmanar dig att omedelbart evakuera till området Al Mawase."

Foto: Youssef Ruzzi/frilans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas svar: Eskalering som får konsekvenser

Israels evakueringsorder för Rafah, inför ett planerad markoffensiv, är en "farlig eskalering och kommer att få konsekvenser", det säger terrororganisationens företrädare Sami Abu Zuhri till Reuters.

En Hamasföreträdare ska ha uppgett att en överenskommelse om gisslan var nära, men att förhandlingarna mellan Hamas och Israel nu har brutits, enligt uppgifter till en reporter på amerikanska nyhetssajten Axios.

Vad skulle kunna få Hamas att gå med på en vapenvila? Mellanösternexperten Anders Persson svarar i videon nedan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israelisk militär: Rafah evakueras inför angrepp

Israelisk militären, IDF, har börjat evakuera omkring 100 000 palestinier i östra Rafah i Gaza inför ett planerat angrepp mot staden.

IDF skriver på X att de uppmanat människor att förflytta sig till humanitära områden i al-Mawasi och Khan Younis, som båda har utvidgats. Israel har kritiserats för att det i praktiken inte finns några säkra områden i Gaza.

På söndagen antydde Israels försvarsminister Yoav Gallant att en Rafahinvasion är nära.

- Vi ser oroväckande signaler på att Hamas faktiskt inte har för avsikt att följa några överenskommelser med oss. Det betyder att insatser i Rafah, och hela Gazaremsan, är nära förestående, sade han enligt Haaretz.

Kan palestinier i Rafah evakuera och varför vill Israel gå in i staden? SVT:s Mellanösternkorrespondent svarar i videon ovan.

Flyganfall i Rafah - 16 uppges ha dödats

Sexton personer från två familjer dödades i israeliska flyganfall mot Rafah i södra Gazaremsan på söndagen, timmarna efter raketattacken mot Israel. Det uppger läkare och räddningspersonal enligt nyhetsbyrån AFP, skriver The Times of Israel.

Flyganfallen ägde rum på två olika platser i staden, uppger medicinska källor.

Israels militär uppger att man genomförde flyganfall som svar på Hamas raketbeskjutning, bland annat mot avfyrningsplatsen och en intilliggande byggnad. Det skriver The Times of Israel.

Reportrar utan gränser fördömer Al Jazeera-förbud

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) fördömer den israeliska regeringens förbud mot tv-bolaget Al Jazeera att verka i landet.

"RSF fördömer kraftigt den inskränkande lagstiftningen som censurerar kanalen för dess bevakning av kriget i Gaza", skriver organisationen på X.

Den nya lagen ger regeringen rätt att tillfälligt förbjuda utländska nyhetsmedier som bedöms vara en säkerhetsrisk. Under söndagen stoppades sändningarna och polisen beslagtog utrustning från kanalens kontor i östra Jerusalem.

Al Jazeera tillbakavisar anklagelserna mot kanalen.

Markerad händelse

Uppgift: Nya samtal om vapenvila på tisdag

Avbrottet i Kairosamtalen om en vapenvila är inget sammanbrott utan bara en tillfällig paus, enligt uppgifter till egyptiska medier.

En "initierad källa" uppger enligt Al-Qahera News att Hamas delegation ska återvända till Kairo på tisdag efter konsultationer med den politiska ledningen i Qatar. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt uppger en palestinsk källa för den israeliska arméradion att Hamas är redo att kompromissa genom att gå med på en tillfällig vapenvila och ett begränsat utbyte av gisslan/fångar i ett första steg av en uppgörelse. Den permanenta vapenvilan skulle då kunna vänta till steg två, skriver The Times of Israel.

Tre soldater dog i söndagens raketattack

Raketattacken från Hamas på söndagen dödade tre israeliska soldater, skriver The Times of Israel. Elva andra skadades.

Soldaterna var stationerade i närheten av gränsövergången Kerem Shalom och vaktade militär utrustning som är avsedd för Israels tilltänkta markinsats mot Rafah.

Efter attacken stängde Israel gränsövergången för hjälptransporter till Gazaremsan.

Om stängningen blir långvarig kan konsekvenserna bli allvarliga. Under de senaste månaderna har tre fjärdedelar av hjälpsändningarna gått den vägen.

Markerad händelse

Hamas: Samtalen över - vår delegation lämnar

Terrororganisationen Hamas säger att förhandlingarna om en vapenvila i Gaza är över för den här gången och att deras delegation lämnar Kairo för överläggningar med ledarskapet, skriver Reuters.

Källor uppgav strax innan för Reuters att samtalen mellan Israel och Hamas var nära att kollapsa och att USA och Qatar pressar parterna att fortsätta dialogen. CIA-chefen William J. Burns uppges vara på väg mot Doha för ett akut möte om läget.

Samtidigt rapporterar Axios med hänvisning till källor att USA i förra veckan stoppade en ammunitionsleverans till Israel. Detta i ljuset av landets motstånd mot Israels planer på en offensiv mot Rafah.