Foto: TT

Tårgas mot flyktingar vid makedonska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals flyktingar bröt på måndagen genom gränsstängslet mellan Grekland och Makedonien. Enligt flera nyhetsbyråer sköt makedonsk polis tårgas och bländande granater mot flyktingarna.

Nyhetsbyrån AP skriver att det var några hundra flyktingar som protesterade mot att det tar så lång tid innan de släpps in i Makedonien.

Tusentals har fastnat vid Greklands gräns mot Makedonien sedan de makedonska myndigheterna infört ett tak på högst 580 migranter per dag som får resa in i landet.

#flykt

De protesterande ropade ”Open border!” och kastade sten mot den makedonska polisen. Enligt nyhetsbyrån AP finns det inga rapporter om skador eller gripanden.

AP uppger att 500 personer lyckades tränga sig förbi den grekiska polisen. De ska på så sätt ha kommit fram till öppningen i stängslet där tågen passerar gränsen. En grupp ska ha lyckats ta sig genom stängslet.

Flera länder har infört begränsningar

Även Serbien, Kroatien och Slovenien, som flyktingarba måste passera på väg till Österrike och Tyskland, har infört liknande begränsningar.

Uppskattningsvis 6.500 personer finns nu i det grekiska flyktinglägret Idomeni på gränsen till Makedonien. Lägret är dimensionerat för 1.500 personer.

Nyligen har även Österrike infört ett dagligt inresetak på 3.200 flyktingar. Högst 80 personer per dag får söka asyl i landet.

Europa handlingsförlamat

– I grunden handlar det om att Europas handlingsförlamning riskerar att både göra Grekland till ett stort flyktingläger och också destabilisera hela Balkan, säger Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

Han pekar på två viktiga åtgärder som diskuterades under ministermötet i Bryssel förra veckan: Kontroll över gränsen mellan Turkiet och Grekland, där drygt 112.000 personer hittills i år har tagit sig över havet till Grekland, enligt UNHCR. Detta är ytterst Turkiets ansvar, menar Johansson – och det går att hantera om viljan finns.

– Det andra som måste ske är att vi flyger ut flyktingar från Grekland – drygt 500 har fördelats av de 160.000 som vi kom överens om i september. Det är helt oacceptabelt att det här inte har gjorts i större omfattning, säger Morgan Johansson.

Europeisk lösning

Samtidigt uppmanar Tyskland EU:s länder att hjälpas åt.

– Vi måste kämpa för Europa. Vi måste sluta anklaga varandra. Tvärtom måste vi ena våra ansträngningar och arbeta tillsammans för en europeisk lösning på flyktingkrisen, sade Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utrikesminister, till grekiska dagstidningen Ta Nea, rapporterar Reuters.

Den politiskt hårt trängda tyska förbundskanslern Angela Merkel är i en intervju med tyska tv-kanalen ARD inne på samma spår:

– Tror du på allvar att alla EU-länder som förra året kämpade hela vägen för att behålla Grekland i eurozonen – och vi var de strängaste – skulle tillåta att Grekland ett år senare kastas in i kaos?

EU-möten om flyktingsituationen

På onsdag 2 mars väntas EU-kommissionen komma med sina planer för den framtida asylhanteringen. Den 7 mars håller stats- och regeringschefer ett toppmöte med Turkiets premiärminister om flyktingfrågan i Bryssel.

10-11 mars håller EU:s migrations- och inrikesministrar ännu ett ministermöte om krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet