Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I regionen Belgorod massevakueras en hel stad – samt 9000 barn. Men varför? Hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring. Foto: Reuters/SVT/Tilda Lindén

Platsen där kriget tagit sig till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska luftangreppen mot den ryska regionen Belgorod har intensifierats. Nu har massevakueringar som omfattar tusentals personer påbörjats.

– Det är en psykologisk motgång för Ryssland att man inte kan hålla sitt territorium säkert, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

Belgorod har attackerats av Ukraina allt sedan den fullskaliga invasionen i februari 2022, men under den senaste tiden har angreppen blivit mer frekventa.

Den 12 mars uppgav ryska frivilligstyrkor att de gått in i regionen, och tagit kontroll över områden nära gränsen.

Kriget i Ukraina

– Det här är inget försök att ta och hålla delar av ryskt territorium, utan man utnyttjar uppkomna möjligheter att göra räder in på ryskt territorium, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

Massevakueringar

Till följd av drönarattackerna har skolor och butiker i Belgorod hålls stängda – och nyligen uppgav myndigheter att massevakueringar ska genomföras. Den 19 mars uppgav guvernören Vyacheslav Gladkov att 9000 barn ska evakueras från olika platser runt om i regionen. Två dagar senare beslutades att hela staden Grajvoron, med sex tusen invånare, måste lämna staden.

Varför attackeras Belgorod – och vad betydder det för kriget? Hör Oscar Jonsson i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet