Det konservativa katolska prästbrödraskapet SSPX mörkade övergrepp och lät anklagade präster fortsätta arbeta med barn och ungdomar. Uppdrag granskning har sökt upp fader P för att ställa honom till svars. Foto: SVT
Debattinlägg

”Fram med sanningen, Uppdrag granskning”

Opinion ·

”Katolska kyrkan har ett ansvar för att äntligen göra upp med tystnadskulturen, kvinnoförtrycket, tvångscelibatet och medlemmarnas maktlöshet inför en auktoritär maktstruktur. Jag vill veta om och hur påven Franciskus sträcker ut en hand till SSPX och präster anklagade för sexuella övergrepp mot barn omplaceras och tillåts fortsätta arbeta med barn”, skriver Gert Gelotte efter Uppdrag gransknings reportage om övergreppen.

Om debattören

Gert Gelotte
Journalist och katolik

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Uppdrag Granskning och reportern Ali Fegan gjorde för åtta år sedan ett föredömligt granskande reportage om den religiösa sekten SSPX i den mest ultrakonservativa utkanten av Katolska kyrkan.

Reportaget handlade om hur SSPX-biskopen Richard Wiliamson förnekade förintelsen och hävdade att inga judar mördats i gaskammare under andra världskriget.

Williamsons skugga föll tung över dåvarande påven Benediktus XVI försök att lotsa SSPX tillbaka in i den katolska kyrkans värme. I bästa fall ett försök präglat av naivitet och aningslöshet. Tack och lov blev det tvärstopp.

Nu återupptar Uppdrag Granskning och Ali Fegan sin granskning av SSPX. Den här gången med fokus på en annan mörk sida av verksamheten, hur SSPX skyddar präster som begått sexuella övergrepp på barn.

Katolska kyrkan har nog av sina egna pedofilskandaler.

Det går inte att utkräva ansvar i Rom för vad som pågår i en sekt som tagit avstånd från Rom – vilket SSPX gör. Än mindre kan Rom göras ansvarig för vad Resistance, sekten som tagit avstånd även från SSPX, gör.

Om det inte finns hemliga relationer mellan Katolska kyrkan och SSPX vill säga. Ali Fegan visar, med dokument, att gränsen inte alltid hålls knivskarp. Det är allvarligt nog.

Men som katolik spärrar jag upp både ögon och öron när Fegan i reportaget säger:

”… under åren som gått har det ändå pågått samtal bakom kulisserna för att lösa konflikten. Och nu ser det ut att vara nära. De över en halv miljon djupt troende ultrakonservativa katolikerna i SSPX har hittat en oväntad bundsförvant i den nya Påven – Fransiskus.”

Förgäves väntar jag mig igenom reportaget.

Men inte ett ord om på vilket sätt påven Fransiskus är bundsförvant till SSPX. Först i avannonsens cliffhanger tar Ali Fegan upp tråden igen. Nu som ett påstående:

Påven Franciskus ”sträcker ut en hand till SSPX för att välkomna dem in i värmen”.

Jag har stor respekt för Ali Fegans integritet.

Därför ser jag fram emot del två i reportaget om Resistance, SSPX och Katolska kyrkan. Där bör det rimligen finnas mer än antydningar, påståenden och obesvarade frågor.

Förvisso har Katolska kyrkan ansvar för den kultur varur rörelser som SSPX och Resistance kunnat växa fram.

Katolska kyrkan har också ett ansvar för att äntligen göra upp med tystnadskulturen, kvinnoförtrycket, tvångscelibatet och medlemmarnas maktlöshet inför en auktoritär och feodal maktstruktur.

Men att hänvisa till detta är inte svar nog.

Nästa vecka, när jag ser på Uppdrag Granskning vill jag veta om och hur påven Franciskus sträcker ut en hand till SSPX och Präster anklagade för sexuella övergrepp mot barn omplaceras och tillåts fortsätta arbeta med barn.

Veta, inte dras in i kedjor av antydningar och frågor utan svar. Veta!

Fakta om SSPX

 Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades konservativa katoliker som inte accepterade reformerna i den Katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965. 

• SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd. Sedan dess har SSPX:s biskopar varit exkommunicerade, vilket betyder att de är uteslutna ur kyrkans fulla gemenskap. 

 I januari 2009 visade Uppdrag granskning en internationellt uppmärksammad intervju där biskopen Richard Williamson förnekade Förintelsen. Uppståndelsen växte ytterligare när påven Benedikt XVI bara ett par dagar senare hävde bannlysningen av fyra biskopar i SSPX, däribland Williamson. 

• Det ultrakonservativa brödraskapet har upprepade gånger anklagats för rasism och antisemitism. 2012 sade dess överhuvud Bernard Fellay att judarna genom århundraden ”tillhört kyrkans fiender”. 

• För några år sedan bildades en ny rörelse, efter konflikter i SSPX ledarskikt. Den kallas ”SSPX Resistance” – motståndet, och anses ännu mer konservativ och traditionalistisk. Över 100 före detta SSPX-präster har slutit upp under ledning av biskop Richard Williamsson, som är bannlyst av Vatikanen på nytt. 

• Vatikanen har under påve Franciskus fört samtal med företrädare för SSPX och uppges nu vara nära en uppgörelse om en försoning.

KÄLLA: SVT Uppdrag granskning

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.