Lyxig vårpaj

Lyxig vårpaj

Publicerat:

En helt underbar paj med mandelmassa, hallon och rabarber. Kombinationen mördeg och smuldeg är en riktig vinnare.

Ingredienser

10 - 12portioner

Mördeg

  • 90g
    florsocker (ca 2dl)
  • 270g
    vetemjöl (ca 4,5 dl)
  • 180g
    smör
  • 1
    äggula

Mandelfyllning

  • 190g
    mandelmassa
  • 2g
    kardemumma
  • 80g
    smör (rumstempererat)
  • 1
    ägg
  • 2
    äggulor

Smuldeg

  • 180g
    vetemjöl (ca 3 dl)
  • 120g
    smör
  • 45g
    socker (ca 0,5 dl)

Fyllning

  • 2
    stjälkar rabarber
  • 250g
    hallon, frysta

Vaniljsås

  • 80g
    äggula (4 st)
  • 90g
    strösocker (ca 1 dl)
  • 0,5
    vaniljstång
  • 300g
    grädde (ca 3 dl)
  • 100g
    mjölk (ca 1 dl)
  • 35g
    smör osaltat

Så lagar du

Mördegsbotten: 

  1. Sätt ugnen på 190 grader. 
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. 
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra en rund pajform (22 cm i diameter)

Mandelfyllning

  1. Riv mandelmassa och lägg i en bunke. 
  2. Tillsätt kardemumma och blanda i lite smör i taget. 
  3. Tillsätt ägg och äggula och blanda till en slät massa.

Smuldeg

  1. Blanda samman allt i en bunke till smulor och ställ åt sidan.

Vaniljsås

  1. Blanda äggulor, strösocker i en bunke. 
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden. 
  3. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. 
  4. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjar tjockna. 
  5. Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över i en skål och låt svalna.

Tillredning

  1. Sätt ugnen på 190 grader (varmluft), bred ut mandelfyllningen i pajformen. 
  2. Dela rabarber i lagom stora bitar och lägg dom tillsammans med hallonen i pajformen. 
  3. Strö över lite strösocker. 
  4. Sist på med smuldeg, grädda mitt i ugnen 35-40 min eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. 
  5. Ta ut och låt svalna. Servera med vaniljsåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!