Skellefteå tog över initiativet – avgjorde sent mot Rögle: ”Skönt att vi redde ut det”

Skellefteå vann den tredje SM-finalen med 3-2 och leder finalserien med 2-1 efter ett sent segermål.

– Det var mycket glädje att se den trilla in och att det blev ett avgörande mål. Det var en viktig seger och de snodde ju en match av oss och det var viktigt att sno en här och det var skönt, säger matchvinnaren Max Lindholm till SVT Sport.

Med tre minuter kvar stötte ett offensivt Rögle, som spelade i boxplay, högt och blev av med pucken vid offensiv blå. Max Lindholm störtade över hela isen och lade hårt uppvaktad in pucken mellan benen på Christoffer Rifalk med en isare för 3-2 för Skellefteå.

– Vi visste att det skulle bli tajt. Vi får släppa det här och gå vidare med en ny match på lördag, säger Rögles Dennis Everberg.

Det såg ut att gå till förlängning

I början av den tredje perioden skickade Arvid Lundberg iväg en hög puck som susade över den skymde och knästående Christoffer Rifalk och gjorde 2-1 för Skellefteå.

Med fem minuter kvar kvitterade Rögle till 2-2. Ludvig Claesson sköt och Linus Söderström räddade med benskyddet. På returen störtade Anton Bengtsson fram och lade in pucken högt och gled sedan iväg på knäna. Taket höll på att lyftas i hallen.

Se Skellefteås 1-0-mål i spelaren. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Skridskomål godkändes efter VAR-granskning

Pär Lindholm vinklade upp skridskon och vallade in 1-0 för Skellefteå där passningen kom från en Röglespelare, en situation som videogranskades.

– Det är ingen distinkt sparkrörelse, meddelade domaren på isen och pekade mot mittcirkeln för ett godkänt mål.

Bara nio sekunder senare kvitterade Rögle. Albin Sundsvik, med sex säsonger i Skellefteå, vek in från vänster och gjorde 1-1 och ett öronbedövande jubel utbröt i hallen.

Det var det första SM-final-målet som Rögle gjorde inför en större publik. När laget spelade klubbens första SM-finalserie 2021 mot Växjö var det stora publikbegränsningar på grund av pandemin.