Melodifestivalen
Melodifestivalen, Mello, är Sveriges största folkfest.
Vill du veta mer om Eurovision? Läs mer om tävlingen här.
2025
Kristina ”Keyyo” Petrushina och Edvin Törnblom är programledare för Melodifestivalen 2025. Även om de inte har jobbat med varandra tidigare har de flera saker gemensamt – bland annat kärleken till Hela Sveriges fest.
Det är tre stora förändringar för 2025.
Ny tävlingsstruktur
I Melodifestivalen 2025 tävlar 30 bidrag och upplägget med fem deltävlingar och ett Finalkval kvarstår. Nytt för nästa års tävling är att endast ett bidrag från respektive deltävling går vidare till Finalkvalet, det vill säga det bidrag som fått flest röster av de fyra som är kvar efter att de två finalisterna har utsetts. Det betyder att endast fem bidrag tävlar i Finalkvalet 2025, i stället för som tidigare, tio. Dessa tävlande artister är på plats i arenan och tittarna får se en repris av deras tidigare framföranden.
Finalkvalets nya tävlingsupplägg
Även tävlingsupplägget i Finalkvalet ser annorlunda ut nästa år. Det bidrag som fått flest röster i sin deltävling jämfört med de andra som gått till Finalkvalet, tillkännages och går direkt till Finalen. Därefter röstar tittarna på de fyra återstående tävlande bidragen. Det bidrag som får sammanlagt flest röster efter en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i Finalkvalet går vidare till Finalen.
Finalen ser ut som den tidigare gjort med tolv tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app/telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.
Låtsläpp före varje deltävling
Tidigare år har de låtar som inte gått vidare till Finalen släppts för lyssning och publicering på strömningstjänster, radiostationer o s v efter avslutad deltävling. De två finalisterna i respektive deltävling har släppts för publicering och lyssning först efter avslutad sändning av den sista deltävlingen – en vecka före Finalen. I samband med Melodifestivalen 2025 kommer alla låtar i respektive deltävling att släppas fredagen före den deltävling som de tävlar i. Då är låtarna fria för att spelas i radio, publiceras på strömningstjänster o s v.
Titta på Melodifestivalen
Du hittar allt Mello-relaterat här på SVT Play.
Tjuvlyssning och tjuvtittning
På torsdagar släpps 60 sekunder tjuvlyssning och på fredagar 30 sekunder tjuvtittning på Play.
Syntolkning
Deltävlingarna syntolkas i SVT24 och på SVT Play. Finalen syntolkas endast på SVT Play.
Teckenspråkstolkning
Vi teckenspråkstolkar endast finalen, då i SVT24 och på SVT Play.
Utomlands / Abroad
Ja, det går att se på Melodifestivalen utomlands på SVT Play.
Yes, you can watch Melodifestivalen abroad on SVT Play.
Textning
För dold text är det text-tv sid 199 som gäller för linjär-tv. På SVT Play slår du på textningen via pratbubblan.
Direkttextningen bearbetas sedan till SVT Play under söndagen, där avsnitten ligger till och med måndagen.
5.1-ljud
I broadcast kommer vi att sända melodifestivalen med 5.1-ljud.
Men vi mixar inte dialog, eller sång i centerkanalen så om du tycker att ljudet låter annorlunda är det förmodligen på grund av det. På SVT Play å andra sidan har vi inte möjlighet att sända de livesända programmen med 5.1 så där sänds allt i stereoljud.
Hur länge går tävlingarna att se på Play?
Varje deltävling finns tillgänglig till och med måndagen efter sändning, och sedan avpubliceras. Detta för att inte gynna de som tävlar i de tidiga deltävlingarna.
Alla deltävlingar återpubliceras sedan efter deltävling fem och finns kvar i cirka 6 månader på SVT Play.
Biljettfrågor?
Alla biljettfrågor hanteras av Live Nation. Läs mer på deras sajt här.
Skicka in bidrag och regelverket
Ansökan stängde 13 september kl 11:59.
Hela 2 794 låtar har laddats upp. Totalt tävlar 30 bidrag under Melodifestivalen 2025. Urvalsjuryn väljer ut 15, de övriga 15 låtarna väljs ut av SVT under hösten. Senare i höst offentliggörs vilka låtar och artister som tävlar i Melodifestivalen 2025.
Röstningen (2024)
Hur går röstningen till?
Deltävlingarna
I varje deltävling tävlar sex bidrag och röstningen sker i två omgångar. I vardera röstningsomgång går det att rösta upp till fem gånger per bidrag via app och per telefonnummer.
- Röstning omgång 1: Det går att rösta på samtliga sex bidrag. Det bidrag som har fått flest röster när omgången har avslutats går direkt vidare till final.
- Röstning omgång 2: Nu går det att rösta på de återstående fem bidragen och i apparna delas det ut 5 nya röster per bidrag. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Men alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.
När den andra omgången har avslutats går ytterligare ett bidrag vidare till final och två bidrag stannar kvar i tävlingen (de som kommer på tredje och fjärde plats i deltävlingen). Resultatet i denna omgång baseras på hur de åtta tittargrupperna har röstat under båda omgångarna. Tittargruppernas röster summeras och omvandlas till 38 poäng per tittargrupp att dela ut. Poängen delas ut efter skalan 3-5-8-10-12 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng avgör flest antal röster.
Finalkvalet
När båda finalisterna i deltävling 5 har utsetts kommer de tio bidrag som placerat sig på tredje och fjärde plats i de fem deltävlingarna att tävla om de två återstående finalplatserna. Detta sker i ett finalkval i förlängningen av deltävling 5 där snabbrepriser av de tio bidragen visas.
Tittarna kan rösta upp till fem gånger per bidrag i appen och per telefonnummer. Bidragen kommer att ha andra telefonnummer än i deltävlingarna.
Varje bidrag får med sig en initial poängsumma som baseras på hur många röster de fick i sin deltävling i relation till hur många som röstade. Totalt 1000 poäng fördelas över bidragen och den inledande poängställningen redovisas innan röstningen öppnar.
Därefter startar röstningen och det går då att rösta via app och telefon. När röstningen har avslutats kommer ytterligare 1000 poäng att fördelas ut baserat på antal röster per bidrag. Poängen delas ut precis på samma sätt som i finalen: bidraget med minst antal poäng innan röstningen får sina nya poäng redovisade först. När samtliga poäng har redovisats kommer de två bidrag som fått högst antal slutpoäng att gå vidare till finalen.
Finalen
I finalen tävlar tolv bidrag och det går det att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag via app och per telefonnummer. Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av jurygruppernas röster. När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två.
I apparna delas 5 nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.
Åtta internationella jurygrupper delar ut 58 poäng var, baserat på poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 464 poäng. När andra röstningsomgången har avslutats omvandlas antal röster per tittargrupp till poäng, Varje tittargrupp delar ut 58 poäng baserat på poängskalan. 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1. Totalt delar tittarna ut 464 poäng. Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen 2024 och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024.
Om två bidrag har fått samma slutresultat avgör högst antal poäng från tittargrupperna. Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som har fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.
Hur röstar jag?
Du kan antingen hjärtrösta i en av apparna (Melodifestivalen eller Mello United), eller genom att ringa.
Hjärtrösta
I appen kan man rösta gratis under alla sändningar. I en röstningsomgång går det att rösta fem gånger per bidrag. En hjärtröst är lika mycket värd som en röst med telefon.
Det finns två appar som användare kan rösta i: Melodifestivalen och Mello United. Samma användarkonto kan användas i båda apparna, vilket gör att ens röster syns och sparas i båda apparna. Det går inte att rösta fler än 5 gånger per bidrag i en omgång från samma användarkonto.
Du hjärtröstar genom att välja “Rösta” i menyraden längst ned i appen. Välj sedan vilket bidrag du vill rösta på eller klicka på “Gå till kvällens artister”. Du kan sedan bläddra mellan bidragen genom att klicka höger eller vänster på pilarna längst upp. På bidraget som du vill rösta på klickar du på hjärtat tills det växer och cirkeln runt hjärtat är slutet. När det blir fullstort blir ett av de mindre ofärgade hjärtana ovanför det stora färglagt. Då har du skickat iväg en röst! Vill du rösta fler gånger gör du samma sak igen.
I samtliga tävlingar går det endast att rösta i apparna om du befinner dig i Sverige.
Telefonrösta
Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer. Du ringa och rösta med hjälp av de nummer som syns i rutan.
I deltävlingarna och finalen har bidragen följande nummer:
- 099-908 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
- 099-208 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 3,60 kronor.
I finalkvalet efter deltävling fem har bidragen andra telefonnummer:
- 099-908 11 till 099-908 20. Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
- 099-208 11 till 099-208 20. Samtalet kostar 3,60 kronor.
Eventuell trafikavgift tillkommer.
Det går att ringa 5 gånger per bidrag och telefonnummer i en röstningsomgång. I deltävlingarna och finalen finns det två röstningsomgångar. I finalkvalet är det endast en röstningsomgång.
Det går inte att ringa och rösta från utlandet.
Frågor och svar
Kan jag telefonrösta i appen?
Nej, men i appen hittar du telefonnummer för de olika bidragen. Tänk på att telefonröster inte är gratis!
Kan jag rösta från utlandet?
Nej, varken via appen eller telefon.
Varför kommer jag inte fram när jag ringer och röstar?
När många ringer samtidigt så händer det att telenätet överbelastas. Men oftast varar det bara bråkdelen av en sekund och drabbar alla bidrag lika.
Går det att sms-rösta?
Nej. Det går inte.
Tjänar SVT pengar på telefonröstningen?
SVT tjänar inga pengar utan täcker bara kostnaderna.
Tittargrupperna
Melodifestivalen är hela Sveriges fest och för att stärka den visionen introducerades tittargrupper 2019 för att alla röstare, oavsett ålder, ska ha lika mycket inflytande på resultaten i tävlingen. Upplägget med tittargrupper innebär att samtliga röster sorteras in i åtta olika tittargrupper. Sju för tittargrupper och en för telefonröster (se nedan). För att vinna Melodifestivalen behöver ett bidrag ha ett starkt stöd i alla tittargrupper.
Användare som röstar via apparna Melodifestivalen eller Mello United delas in i sju olika grupper baserade på ålder. Därför behöver alla användare uppge födelseår i samband med registrering av konto i appen. Den ålder som en användare uppnår under 2024 avgör vilken tittargrupp den tillhör.
Så här ser de sju olika tittargrupperna ut som appanvändarna delas in i:
- Grön: 3-9 år
- Turkos: 10-15 år
- Blå: 16-29 år
- Lila: 30-44 år
- Rosa: 45-59 år
- Röd: 60-74 år
- Orange: 75+
- Telefonröster: De som röstar via telefon tillhör en sista, åttonde tittargrupp. Denna tittargrupp har ingen färg.
Apparna
Melodifestivalens app
I Melodifestivalens app, för mobiltelefoner och surfplattor går det även att titta på Melodifestivalen-innehåll dygnet runt under tävlingsveckorna. Här kan man hänga med backstage och få senaste nytt från artister och programledare i Mello-flödet, tippa resultatet i tävlingarna, Mello-quizza mot andra användare, och designa dig egen profilsida genom att låsa upp nya avatar-kläder, bakgrunder och teman.
Mello United
Mello United hette tidigare Mello Tillsammans men bytte namn inför Melodifestivalen 2022. Mello United finns endast tillgänglig för surfplattor.
Liksom i Melodifestivalens app går det att titta på Melodifestivalen-innehåll dygnet runt under tävlingsveckorna. Utöver detta erbjuder Mello United en livechatt-funktion med vänner under direktsändningarna, man kan reagera på de olika bidragen och prata med sina vänner.
Varför en röstnings-app?
Vi vill erbjuda Melodifestivaltittarna ytterligare en dimension i tv-tittandet. Vi tror appen kan bidra till ökad livekänsla och känslan av delaktighet. Även i soffan ska det kännas att man här och nu är delaktig och kan bidra i realtid när artisterna uppträder.
Vi vet också att många barn tycker om att rösta och därför har vi valt att satsa på ett gratis alternativ. Deras engagemang ska räknas.
Innebär inte hjärtapps-röstningen att publiken röstar på alla bidrag och inte påverkar utgången i tävlingen?
Nej, det har visat sig att publiken verkligen väljer vilka de röstar på. Alla som använder appen har 240 möjliga hjärtröster att fördela på alla bidrag under 6 veckor, men i snitt används bara 40 röster bland de som hjärtröstar. Det visar tydligt att man lägger sina röster på sina favoriter. Drygt 1,5% av de som använder hjärt-appen röstade på ALLA bidrag.
Från och med 2019 finns det även åldersgrupper.
Vill du veta mer om appen eller behöver hjälp?
Statistik om bidragen 2024
- Det är 10 av 30 bidrag med svensk text.
- Hela 96 upphovspersoner tävlar 2024, varav 70 män och 26 kvinnor
- 21 av 30 bidrag har minst en kvinna på upphov.
- 40 personer debuterar som låtskrivare
- Av de 47 tävlande artisterna är 22 debutanter.
Totalt skickades 2 624 låtar in till tävlingen.
Mer om programmet och bidragen
Var det något som inte var så kul?
Du kan läsa mer om hur vi arbetar med humor och underhållning här.
Vad är Melodifestivalen?
Melodifestivalen är Sveriges största program, och Eurovision song contest är ett av världens största underhållningsprogram. Men det är så mycket mer än ett tv-program.
Nästan var tredje svensk tar del av Melodifestivalens direktsändningar, vilket skapar gemensamma referensramar och samlar till upplevelser. Idag blir dessa gemensamma kontaktytorna färre. Mello är ett av få gemensamma upplevelser och det är värt att slå vakt om.
Melodifestivalen är även en del av Eurovision som är en public service-tanke över hela Europa - att förena länder över gränserna genom musik.
Programmet har även har en stark roll när det gäller ny musik i Sverige och har spelat en stor roll för svensk musikhistoria och musikliv.
Vad bidrar Melodifestivalen till?
Varje år bidrar Melodifestivalen till 30 nyskrivna originallåtar. Totalt har närmare tusen bidrag tävlat sedan starten. Det har bidragit till den stora musikskatt som vi har idag.
Melodifestivalen är även svensk tradition, likt Kalle Anka på julafton. Därför har programmet en självklar plats i public service-utbudet. Det har en mångfald, en bredd och en sammanhållande kraft i samhället.
Vad kostar Melodifestivalen?
Tv-programmet Melodifestivalen kostar SVT i dagsläget något mer än ungefär 2.5 mkr per timme.
Sammanlagt sänder vi cirka tio timmar tv under sex veckor samt en årskrönika. Och ett stort antal program på SVT Play.
Kostnaden för Melodifestivalen ligger inom rimliga ramar för lördagsunderhållning med nyskriven originalmusik och storslagen scenunderhållning.
Läs gärna mer om kostnader i guiden Vad kostar ett program?
Hur många röster fick bidrag XX?
Det brukar presenteras efter finalen på här på Melodifestivalens hemsida.
Hur många nya talanger är med i år?
2024 debuterar 40 personer som låtskrivare och 56 har tävlat med minst ett bidrag tidigare.
Det är 22 artister som debuterar i Melodifestivalen 2024 av totalt 47. 2023 debuterade 26 artister.
Många av de upphovspersoner som är återkommande har jobbat länge inom musikbranschen och därmed har de blivit experter inom sitt område. De är väldigt produktiva och jobbar därför ofta i sammanhang som Melodifestivalen såväl som andra musiksammanhang.
Hur arbetar Melodifestivalen med jämställdhet?
Självklart är drömmen 50/50 bland alla låtskrivarna. Vi är långt ifrån framme men vi jobbar aktivt för att förbättra detta för varje år som går. Sedan 2018 år så är vi initiativtagare till ett kvinnligt låtskrivar-camp.
Precis som i samhället i stort påverkas musikbranschen också negativt av ett ojämlikt system som behandlar människor olika beroende på vad de har för könstillhörighet, etnicitet eller klassbakgrund.
Läs mer om detta i artikeln Jämställdheten i Melodifestivalen ska mätas på helheten - SVT Om oss
Är Melodifestivalen sponsrat?
Nej, programmet och tävlingen är inte sponsrad utan finansieras med SVT:s egna medel.
När Melodifestivalen är på turné är själva publikeventen sponsrade. Det ansvarar ett annat företag för och har inget med programmet att göra.
Läs mer om sponsring i SVT i guiden Frågor och svar om reklam, logotyper och sponsring i SVT.
Hur väljs vilka städer turnén besöker?
SVT:s uppdrag är att nå ut i landet och ge tittarna en möjlighet att uppleva Melodifestivalen på plats. Vi eftersträvar en maximal geografisk spridning över tid.
Rolig fakta om Melodifestivalen
Ta del av nyheter om Melodifestivalen
Är du fan och tittare gör du det som bäst via våra sociala medier:
- Appen Melodifestivalen
- Instagram @melodifestivalen
- Twitter @SVTMelfest (sv) och @melfest_en (eng)
- Youtube @melodifestivalen
Är du journalist, driver en blogg eller liknande? På vår plattform Mellomedia kan du ta del av alla pressreleaser och nyheter.