Melodifestivalen: Så röstar du
I Melloappen kan du rösta i SVT:s musiktävlingar: Melodifestivalen, Hello Mello och Samiska Melodifestivalen.
Ladda ner appen Melodifestivalen
Hämta appen för iOS Hämta appen för Android
Hur går röstningen till?
Deltävlingarna
I varje deltävling tävlar sex bidrag och röstningen sker i två omgångar. I vardera röstningsomgång går det att rösta upp till fem gånger per bidrag via app och per telefonnummer.
- Röstning omgång 1: Det går att rösta på samtliga sex bidrag. Det bidrag som har fått flest röster när omgången har avslutats går direkt vidare till final.
- Röstning omgång 2: Nu går det att rösta på de återstående fem bidragen och i apparna delas det ut 5 nya röster per bidrag. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Men alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.
När den andra omgången har avslutats går ytterligare ett bidrag vidare till final och två bidrag stannar kvar i tävlingen (de som kommer på tredje och fjärde plats i deltävlingen). Resultatet i denna omgång baseras på hur de åtta tittargrupperna har röstat under båda omgångarna. Tittargruppernas röster summeras och omvandlas till 38 poäng per tittargrupp att dela ut. Poängen delas ut efter skalan 3-5-8-10-12 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng avgör flest antal röster.
Finalkvalet
När båda finalisterna i deltävling 5 har utsetts kommer de tio bidrag som placerat sig på tredje och fjärde plats i de fem deltävlingarna att tävla om de två återstående finalplatserna. Detta sker i ett finalkval i förlängningen av deltävling 5 där snabbrepriser av de tio bidragen visas.
Tittarna kan rösta upp till fem gånger per bidrag i appen och per telefonnummer. Bidragen kommer att ha andra telefonnummer än i deltävlingarna.
Varje bidrag får med sig en initial poängsumma som baseras på hur många röster de fick i sin deltävling i relation till hur många som röstade. Totalt 1000 poäng fördelas över bidragen och den inledande poängställningen redovisas innan röstningen öppnar.
Därefter startar röstningen och det går då att rösta via app och telefon. När röstningen har avslutats kommer ytterligare 1000 poäng att fördelas ut baserat på antal röster per bidrag. Poängen delas ut precis på samma sätt som i finalen: bidraget med minst antal poäng innan röstningen får sina nya poäng redovisade först. När samtliga poäng har redovisats kommer de två bidrag som fått högst antal slutpoäng att gå vidare till finalen.
Finalen
I finalen tävlar tolv bidrag och det går det att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag via app och per telefonnummer. Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av jurygruppernas röster. När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två.
I apparna delas 5 nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.
Åtta internationella jurygrupper delar ut 58 poäng var, baserat på poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 464 poäng. När andra röstningsomgången har avslutats omvandlas antal röster per tittargrupp till poäng, Varje tittargrupp delar ut 58 poäng baserat på poängskalan. 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1. Totalt delar tittarna ut 464 poäng. Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen 2025 och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2025.
Om två bidrag har fått samma slutresultat avgör högst antal poäng från tittargrupperna. Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som har fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.
Hjärtrösta
I appen kan man rösta gratis under alla sändningar. I en röstningsomgång går det att rösta fem gånger per bidrag. En hjärtröst är lika mycket värd som en röst med telefon.
Det finns två appar som användare kan rösta i: Melodifestivalen och Mello United. Samma användarkonto kan användas i båda apparna, vilket gör att ens röster syns och sparas i båda apparna. Det går inte att rösta fler än 5 gånger per bidrag i en omgång från samma användarkonto.
I samtliga tävlingar går det endast att rösta i apparna om du befinner dig i Sverige.
Varför en röstnings-app?
Vi vill erbjuda Melodifestivaltittarna ytterligare en dimension i tv-tittandet. Vi tror appen kan bidra till ökad livekänsla och känslan av delaktighet. Även i soffan ska det kännas att man här och nu är delaktig och kan bidra i realtid när artisterna uppträder.
Vi vet också att många barn tycker om att rösta och därför har vi valt att satsa på ett gratis alternativ. Deras engagemang ska räknas.
Mello United
Mello United hette tidigare Mello Tillsammans men bytte namn inför Melodifestivalen 2022. Mello United finns endast tillgänglig för surfplattor.
Liksom i Melodifestivalens app går det att titta på Melodifestivalen-innehåll dygnet runt under tävlingsveckorna. Utöver detta erbjuder Mello United en livechatt-funktion med vänner under direktsändningarna, man kan reagera på de olika bidragen och prata med sina vänner.
Telefonrösta
Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer. Du ringa och rösta med hjälp av de nummer som syns i rutan.
I deltävlingarna och finalen har bidragen följande nummer:
- 099-908 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
- 099-208 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 3,60 kronor.
I finalkvalet efter deltävling fem har bidragen andra telefonnummer:
- 099-908 11 till 099-908 20. Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
- 099-208 11 till 099-208 20. Samtalet kostar 3,60 kronor.
Eventuell trafikavgift tillkommer.
Det går att ringa 5 gånger per bidrag och telefonnummer i en röstningsomgång. I deltävlingarna och finalen finns det två röstningsomgångar. I finalkvalet är det endast en röstningsomgång.
Det går inte att ringa och rösta från utlandet.
Vanliga frågor och svar
Hur röstar jag?
Du kan antingen hjärtrösta i en av apparna (Melodifestivalen eller Mello United), eller genom att ringa.
Varför kommer jag inte fram när jag ringer och röstar?
När många ringer samtidigt så händer det att telenätet överbelastas. Men oftast varar det bara bråkdelen av en sekund och drabbar alla bidrag lika.
Går det att sms-rösta?
Nej. Det går inte.
Tjänar SVT pengar på telefonröstningen?
SVT tjänar inga pengar utan täcker bara kostnaderna.
Hur hjärtröstar jag?
Du hjärtröstar genom att välja ”Rösta” i menyraden längst ned i appen. Bläddra mellan bidragen genom att klicka höger eller vänster på pilarna längst upp. På bidraget som du vill rösta på klickar du på hjärtat tills det växer och cirkeln runt hjärtat är slutet. När det blir fullstort blir ett av de mindre ofärgade hjärtana ovanför det stora färglagt. Då har du skickat iväg en röst! Vill du rösta fler gånger gör du samma sak igen.
En hjärtröst är lika mycket värd som en röst med telefon men är helt gratis!
Du kan hjärtrösta upp till fem gånger på varje bidrag i första röstningsomgången. Du kan rösta fem gånger på resterande bidrag i andra röstningsomgången, fram tills andra snabbreprisen.
Innebär inte hjärtapps-röstningen att publiken röstar på alla bidrag och inte påverkar utgången i tävlingen?
Nej, det har visat sig att publiken verkligen väljer vilka de röstar på. Alla som använder appen har 240 möjliga hjärtröster att fördela på alla bidrag under 6 veckor, men i snitt används bara 40 röster bland de som hjärtröstar. Det visar tydligt att man lägger sina röster på sina favoriter. Drygt 1,5% av de som använder hjärt-appen röstade på ALLA bidrag.
Från och med 2019 finns det även åldersgrupper.
Måste jag visa hur jag röstar?
Du kan själv välja om du vill visa hur du röstar för dina vänner. För att ställa in vad du vill visa tryck på ”Tillsammans”och sedan din avatar för att komma till din profil. Tryck på inställnings-knappen uppe till höger. Där kan du slå av eller på “Visa min röstning”.
Kan jag telefonrösta med appen?
Nej, men i appen hittar du telefonnummer för de olika bidragen. Tänk på att telefonröster inte är gratis!
Varför måste ni veta mitt födelseår?
Vi behöver veta ditt födelseår för att kunna dela in dig i korrekt tittargrupp. I Melodifestivalen 2019 introducerades ett nytt röstningssystem, i vilket samtliga användare delas in i sju olika tittargrupper. Varje tittargrupp förfogar över en viss summa poäng som delas ut till bidragen.
Kan jag rösta från utlandet?
Nej, varken via appen eller telefon.
Det står att jag befinner mig utomlands när jag ska rösta, men jag befinner mig i Sverige. Vad ska jag göra?
Testa att byt uppkoppling, använder du surf så byt till Wi-Fi eller vice versa. Kontrollera även att du inte har tjänster påslagna som gör att din IP-adress är hemlig eller gör så att du befinner dig utomlands.
Om du använder iOS 15 eller senare så kan du gå in på Inställningar - Ditt namn - iCloud och sen se om du har privat reläservice påslagen. Testa att slå av den funktionen.
Vad är tittargrupper?
En nyhet i Melodifestivalen 2019 var att alla som röstar delas in åldersbaserade tittargrupper. Alla användare av appen behöver därför uppge födelseår i samband med att de skapar ett konto i appen. Den ålder som du kommer att uppnå under året bestämmer vilken tittargrupp du placeras i.
Tittargrupperna som appanvändarna delas in i har dessutom varsin distinkt färg. Om du t.ex. tillhör tittargruppen 30-44 år är din färg lila. Hjärtat som du röstar med i appen kommer att ha samma färg som din tittargrupp.
Så här ser de olika tittargrupperna ut:
- Grön - 3-9 år
- Turkos - 10-15 år
- Blå - 16-29 år
- Lila - 30-44 år
- Rosa - 45-59 år
- Röd - 60-74 år
- Orange - 75+
De som röstar via telefon tillhör en sista, åttonde tittargrupp. Denna tittargrupp har ingen färg.
Det står att jag är ett år äldre än vad jag egentligen är?
Baserat på ditt födelseår delas du in i en tittargrupp. Eftersom vi inte vet när under året du är född så skriver vi ut den ålder som du kommer att uppnå under 2025.
Är det någon åldersgräns på appen?
Nej, men du behöver vara född år 2022 eller tidigare för att vi ska kunna placera dig i en tittargrupp (Se “Varför måste ni veta mitt födelseår?” för mer info).
Jag har andra frågor, hur kan jag kontakta er?
Du kan kontakta oss via svt.se/kontakt. Både i apparna Melodifestivalen och Mello United finns även fler frågor och svar i sektionen "Mer om appen".
Vad gör SVT med mina uppgifter?
Det kan du läsa mer om i villkoren.