Så arbetar SVT med bevakningen av klimatförändringarna
Klimatet har blivit ett alltmer angeläget bevakningsområde för SVT. FN:s klimatpanel IPCC har konstaterat att klimatet på jorden förändras och att vi människor påverkar det. Vi har dessutom märkt av ett ökat engagemang för frågan hos vår publik.
SVT bevakar klimatfrågan på flera olika sätt. Bland annat i våra nyhetsprogram och nyhetsartiklar, men även i dokumentärer, programserier och i nyhetsbrev. Eftersom det är en så avgörande fråga erbjuder vi en bred och mångsidig rapportering och skildring.
Följ vår klimatbevakning på svt.se
Se vårt programutbud om klimatet på SVT Play
Prenumerera på vårt nyhetsbrev om klimatet här
Fördjupa klimatbevakningen
SVT spelar en viktig roll för att ge Sveriges invånare en saklig och opartisk nyhetsrapportering. Vi har ett stort antal nyhetsreportrar som är extra kunniga på området samt en vetenskapsredaktion med expertkunskaper. Vi har reportrar från norra till södra Sverige och korrespondenter över hela världen som bevakar frågan.
SVT:s ambition är att visa hur nära sammanflätat klimatet är med Sveriges och världens ekonomi, politik och sociala frågor. Vi lägger stor kraft vid en granskande journalistik som riktar sökarljuset mot företag, myndigheter, organisationer, forskningen, miljörörelsen och politiken. Hela tiden med vår publiks viktigaste frågor i fokus.
Vi ser hur intresset för den här typen av fördjupad kunskap ökar. När Sverige och resten av världen försöker ställa om ska SVT Nyheter vara publikens ögon och öron på plats.
Läs mer om hur SVT kraftsamlar kring klimatbevakningen här
Utgå från forskning och vetenskap
SVT utgår från det rådande forskningsläget när vi rapporterar om klimatet. Bakom exempelvis FN:s klimatpanel IPCC finns ett samarbete mellan tusentals av världens ledande klimatforskare. I IPCC:s klimatrapport har forskarna konstaterat att klimatförändringar existerar och att vi människor påverkar klimatet. Det är bland annat IPCC:s klimatrapport som ligger till grund för vår bevakning.
Undvika "falsk balans"
Att ge en grupp med en avvikande åsikt lika stort utrymme som den grupp som har vetenskapen på sin sida brukar kallas för "falsk balans". Skulle SVT låta individer som är skeptiska mot att det finns en klimatkris bemöta exempelvis IPCC riskerar det få de två sidorna att framstå som jämbördiga, trots att det bara är den ena parten som har vetenskapen på sin sida.
Detta hindar inte att vi också bevakar och redogör för relevant och vetenskapligt underbyggd kritik mot klimatforskningen som för kunskapen framåt.