Laurie Halse Anderson fick sitt genombrott 1999 med boken ”Säg något” (”Speak”), som både blivit film med Kristen Stewart i huvudrollen och sålts i över tre miljoner exemplar. Boken handlar om att som ung flicka bli utsatt för våldtäkt och att våga bryta tystnaden efter ett trauma.
– Jag blev själv våldtagen som tonåring, säger Laurie Halse Anderson och tillägger att en del av henne ”aldrig blir äldre än 15 år”.
Hennes författarskap har ofta berört just de svåraste erfarenheterna som tonåringar kan ha: som att växa upp i slaveriets USA eller att hantera föräldrar som plågas av PTSD och alkoholism. Trots, eller kanske tack vare, det har hennes unga karaktärer ofta en mörkt humoristisk och klarsynt bild av världen.
– Humor är både ett svärd och en sköld som tonåringar använder sig av. De kan vara arga, och så roliga! Jag försöka låna det, för de är riktigt bra verktyg när man skriver om mörka saker, säger hon.
”Vi behöver skrika”
20 år efter ”Speak” kom ”Shout” – en poetisk självbiografi delvis inspirerad av backlashen efter Metoo, som tar upp vikten av att inte bli tystad efter sexuella övergrepp.
– Efter metoo-backlashen var jag väldigt arg, men jag var också 20 år äldre med ett annat perspektiv och insåg att jag hade mycket mer att säga, berättar hon och tillägger:
– Första boken heter ju ”Speak”, men jag insåg att det inte räcker – vi behöver också ”Shout”.
Förbjudna böcker
I Laurie Halse Andersons hemland USA pågår just nu försök att tysta många ungdomsförfattare. En del konservativa politiker vill inte att unga ska läsa böcker som handlar om sexualitet, rasism och aktivism. Flera av Andersons egna böcker har blivit förbjudna på skolbibliotek.
– Somliga tror att de kan bestämma för en hel skola, eller ett helt land vilka böcker som är bra. De förstår inte demokrati. De här är människor fyllda med hat som vill implementera sin hatfyllda vision på Amerika, säger hon.
Förbjudna böcker på skolor i USA
Enligt amerikanska Pen så ökar antalet förbjudna böcker på skolor i USA.
Vanligast är det med förbjudna böcker i delstaterna Texas, Florida, Utah, South Carolina och Missouri.
Många av de böcker som förbjuds har teman som rasism, amerikansk historia och sexuell identitet.
Bland de förbjudna böckerna finns bland annat tre titlar av Laurie Halse Anderson, John Greens “Looking for Alaska” och Margaret Atwoods “Handmaid's tale”.