Kanske kommer vi aldrig åt sanningen om vad som hände den där natten, för 33 år sen vid korsningen Sveavägen och Tunnelgatan. Men ett stort antal, poddare, privatspanare och journalister vägrar ge upp jakten.
– I motsats till vad en del tror så menar jag att det är ett levande ämne och att det förtjänar att vara det, eftersom det är en sån oerhörd händelse i svensk historia, säger Lars Borgnäs, författare och grävande journalist.
Fel att peka ut gärningsman
Han har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt mordet, och ser en ny tendens i den senaste vågen av böcker om Palmemordet.
– Förläggarnas rädsla – att man måste tränga igenom någon slags trötthet – har gjort att man börjat peka ut gärningsmän. Som om det skulle vara ett krav på en ny bok. Det skedde förra året i två fall, och i båda var man fel ute enligt mig, säger Lars Borgnäs och fortsätter:
– Det leder till förvirring. Vad är det som gäller, kan man skriva vad som helst? Man har ingen aning om vad som är rätt och fel, det tror jag inte är bra för saken eller den goda journalistiken.
Har lagt 15 000 timmar på mordet
Lars Borgnäs skriver själv på en ny bok om mordet, men kommer inte att peka ut någon Palmemördare. Genom åren har ett stort antal gärningsmän pekats ut och på sociala medier är teorierna och spåren många. I grupper i och utanför Facebook dissekeras den enorma mängden tillgänglig information in i minsta detalj.
– Jag beskriver mig själv som onormalt intresserad av det här. Jag skulle tro att jag är en av de i Sverige som lagt mest tid på det här. Uppskattningsvis 15 000 timmar, säger Erik Engström, som ogillar termen privatspanare, men som intresserat sig för Palmemordet i närmare 30 år.
Han är en återkommande gäst i den populära podden Palmemordet och aktiv i sanningskommissionen, som inte är en officiell kommission, utan en grupp privatpersoner som ser sig som ett fristående och obundet komplement till Palmeutredningen.
Var kommer det här oändliga engagemanget för Palmemordet ifrån?
– För min del är det nog ganska mycket en intellektuell utmaning. Man söker svar på något där det inte finns något svar, än. Det är så oerhört komplext med massa spår och olika falanger, hit och dit.
Tror du att ni kommer närmare en lösning på den här mordgåtan?
– Vi kommer i alla fall inte längre ifrån sanningen, säger Erik Engström.