Möbelmässan är världens största mässa för skandinavisk design. Förra året lockade mässan 400 utställare och besökare från fler än 100 länder. Men på grund av tuffa ekonomiska tider var i år bara 270 utställare på plats.
– Vissa säger att det är lika illa som på 90-talet. Det märks inte minst bland arkitekterna som har det tufft med jobb och de är våra huvudbesökare. Så de som är här satsar verkligen, säger Hanna Nova Beatrice, chef för Möbelmässan.
Lekfull hållbarhet
Många designföretag på mässan arbetar med återvunna eller hållbara material.
– En tydlig tendens är hållbarhet fast på ett roligare sätt, man står inte och pratar om hur man ska göra eller kommer med pekpinnar. Förut pratade man mycket om hållbarhet, nu är det en självklarhet, säger Hanna Nova Beatrice.
Det blir också vanligare med lokalproduktion. Designstudion Contem gör till exempel möbler av almar i Stockholm som smittats av en svampsjukdom och därför måste fällas, vilket är både ekonomiskt fördelaktigt och hållbart. Tillverkningen sker i Hagsätra.
Glansiga stolar av järnmalm
Ett annat exempel på lekfull hållbarhet är initiativet Surface club. Duon bakom företaget, Victor Isaksson Pirtti och Axel Landström, har byggt upp en bar med minigolfbana.
De jobbar med en ytbehandling av spillmaterial som kan användas på olika material, som begagnade stolar, och skapar en glansig finish. Bland annat samarbetar de med LKAB och använder restmaterial från gruvdrift.
– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda för material, säger Victor Isaksson Pirtti.
3D-printing
Nytt för i år är avdelningen New Ventures som speglar nya tendenser i designbranschen. En av utställ arna där är Ekbacken studios som använder 3D-teknik – liksom flera andra på årets mässa – för att göra möbler av avfallsmaterial, bland annat återvunna fisknät.
Möbelmässan pågår mellan 6 och 10 februari.
Se bilder från mässan i klippet.