Design av Surface club och designern Victor Isaksson Pirtti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuka almar har blivit till möbler och spillmaterial till en glansig ytbehandling. Hör mer om hållbarhet på möbelmässan i klippet. Foto: SVT

3D-printing och lekfull hållbarhet på årets Möbelmässa i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar Möbelmässan, eller Stockholm Furniture Fare, i Älvsjö. Färre utställare än vanligt hade samlats på grund av det tuffa ekonomiska läget. Utställarna på plats höll dock humöret uppe. Några tydliga trender man kunde se på mässan var 3D-printade möbler och hållbarhet på ett lekfullt sätt.

Möbelmässan är världens största mässa för skandinavisk design. Förra året lockade mässan 400 utställare och besökare från fler än 100 länder. Men på grund av tuffa ekonomiska tider var i år bara 270 utställare på plats.

– Vissa säger att det är lika illa som på 90-talet. Det märks inte minst bland arkitekterna som har det tufft med jobb och de är våra huvudbesökare. Så de som är här satsar verkligen, säger Hanna Nova Beatrice, chef för Möbelmässan.

Lekfull hållbarhet

Många designföretag på mässan arbetar med återvunna eller hållbara material.

– En tydlig tendens är hållbarhet fast på ett roligare sätt, man står inte och pratar om hur man ska göra eller kommer med pekpinnar. Förut pratade man mycket om hållbarhet, nu är det en självklarhet, säger Hanna Nova Beatrice.

Det blir också vanligare med lokalproduktion. Designstudion Contem gör till exempel möbler av almar i Stockholm som smittats av en svampsjukdom och därför måste fällas, vilket är både ekonomiskt fördelaktigt och hållbart. Tillverkningen sker i Hagsätra.

Glansiga stolar av järnmalm

Ett annat exempel på lekfull hållbarhet är initiativet Surface club. Duon bakom företaget, Victor Isaksson Pirtti och Axel Landström, har byggt upp en bar med minigolfbana.

De jobbar med en ytbehandling av spillmaterial som kan användas på olika material, som begagnade stolar, och skapar en glansig finish. Bland annat samarbetar de med LKAB och använder restmaterial från gruvdrift.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda för material, säger Victor Isaksson Pirtti.

3D-printing

Nytt för i år är avdelningen New Ventures som speglar nya tendenser i designbranschen. En av utställ arna där är Ekbacken studios som använder 3D-teknik – liksom flera andra på årets mässa – för att göra möbler av avfallsmaterial, bland annat återvunna fisknät.

Möbelmässan pågår mellan 6 och 10 februari.

Se bilder från mässan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.