Utredningen är gjord av advokatbyrån Hammarskiöld & Co. Den version som media fått ta del av är kraftigt maskad – de flesta sidor täcks av svarta block.
Det som går att utläsa är att utredningen inte lyckats finna några bevis för att Kulturprofilen skulle ha kunnat påverka Akademiens prisutdelningar, däribland Nobelpriset i litteratur.
Kände inte till övergreppen
Vidare har utredningen inte funnit några bevis för att de av Akademiens ledamöter ”som vi talat med” känt till att Kulturprofilen begått ”brottsliga sexuella övergrepp”.
Den lägenhet i Paris som ägs av Svenska Akademien och som skötts av Kulturprofilen har enligt utredningen inte skötts enligt uppdraget.
Kulturprofilen har ”varit behjälplig med att sköta våningen”, ett uppdrag för vilket han fått såväl reseersättning som arvode. Fakturorna för detta ska ha skickats från det handelsbolag som Kulturprofilen har tillsammans med sin hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson.
Höll privat fest i Parisvåningen
Enligt utredningen har Kulturprofilen inte haft rätt att använda Parislägenheten ”för eget bruk”, men har ändå hållit en födelsedagsfest där 2011.
Eftersom Kulturprofilen varit behjälplig med Parislägenheten är han enligt utredningen att betrakta som ”tjänsteleverantör” åt Akademien. Utredningen föreslår därför att Akademien inför riktlinjer om sitt samarbete med tjänsteleverantörer.
Utredningen konstaterar:
”Att en organisation som har ett nära samarbete med en bidragstagare som samtidigt är tjänsteleverantör och närstående till någon som innehar en ledande ställning inom organisationen är något som de flesta bolag, stiftelser, föreningar och förvaltningar på grund av jävsregler inte tillåter.”