Reportrar utan gränser: Afghanska journalister vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

103 stycken afghanska journalister vädjar om hjälp från omvärlden i ett öppet brev till Reportrar utan gränser.

– Vi ser ett läge där afghanska journalister grips, fängslas, torteras och får sin utrustning förstörd. Framförallt är kvinnliga journalister utsatta, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

I takt med att talibanerna tagit kontroll över Afghanistan har situationen för landets journalister blivit allt mer akut.

En undersökning som Reportrar utan gränser gjort visar att ungefär 6 av 7 kvinnliga journalister i Kabul har slutat arbeta.

Journalisterna som skrivit under det öppna brevet vädjar till det internationella samfundet att övervaka och bidra till att pressfriheten bevaras i Afghanistan. Det handlar om ekonomisk hjälp då många mediebolag riskerar att stänga ner. Men också om att de journalister som flytt utomlands ska ha möjlighet att forsätta arbeta.

– De vädjar om ett starkare stöd till pressfriheten. Både kvinnliga och manliga journalister ska få utföra sitt arbete, säger Erik Halkjaer.

”Rebellisk aktion”

Journalisterna har valt att vara anonyma av rädsla för repressalier, både mot dem själva och deras familjer.

– För många av de journalister som fortsätter är det en rebellisk aktion. Man vägrar att ge med sig. Men det är oerhört riskfyllt, särskilt om man är kvinna, säger Erik Halkjaer.

RUG: Omvärlden måste agera

Tio av journalisterna har lyckats fly landet, medan 93 fortfarande befinner sig i Afghanistan.

Erik Halkjaer hoppas att fler länder runt om i världen kommer sätta hårt mot hårt för att tillmötesgå de afghanska journalisternas vädjan.

– Jag tror att de internationella samfunden, Sverige till exempel, kommer vara så illa tvungna. Sverige tror ju på pressfriheten som en viktig del av demokratin. Om man ska ge bistånd till ett land så måste man ha journalister på plats som kan granska det och se till så att pengarna hamnar rätt. Har man inte det kan pengar i princip försvinna ner i ett svart hål i korruption. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.