På Aftonbladets kultursidor har Rysslandsforskaren Martin Kragh i en serie artiklar under året anklagats för att arbeta för den brittiska underrättelsetjänsten. Publiceringarna har kritiserats av både forskare och publicister. En artikel skriven av en extern skribent, där Martin Kragh kritiseras, har i veckan avpublicerats av Aftonbladet på grund av felaktigheter.
Utrikespolitiska institutet, där Martin Kragh är docent, har också försvarat Kragh i ett pressmeddelenade.
”Borde naturligtvis ha läst”
Flera av texterna om Martin Kragh är skrivna av Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson att hon inte på förhand hade läst de kritiserade texterna. Det har inte heller hennes ställföreträdare Lena Mellin gjort.
Samuelsson säger också att hon inte på förhand läste ett Aftonbladet-reportage där Dagens Nyheters Rysslandsbevakning ifrågasätts, före publicering.
– Vi borde naturligtvis ha läst båda texterna, säger hon till SvD.
– Det finns ju frågor runt den publiceringen som jag och Åsa diskuterar, liksom jag och min ledning.
”Påverkar förtroendet”
Aftonbladet fälldes i veckan av Pressens opinionsnämnd (PON) för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed, för tidningens rapportering om Stockholms stadsteaters förra chef, Benny Fredriksson. Enligt PON saknade Aftonbladet belägg för flera anklagelser som riktades mot Fredriksson och kallar publiceringarna för ett allvarligt pressetiskt övertramp.
Lena K Samuelsson säger att fällningen i PON påverkar förtroendet för tidningen och dess kulturchef.
– Precis som att den här situationen påverkar förtroendet för Aftonbladet så blir det också en diskussion runt Åsa. Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet. Det betyder inte på något sätt att jag inte kan vara kritisk, att jag inte kan diskutera med henne eller att vi inte tar den här situationen på allvar, säger hon till SvD.