Ai Weiwei om klimatkritiken mot Kina: Kolonialt

Uppdaterad
Publicerad

Inför klimatmötet i Glasgow har många kritiserat Kina för att inte växla upp sina ambitioner och kapa utsläppen mer. Men nu går en av världens mest kända konstnärer Ai Weiwei ut och försvarar Kina – vars styre han tidigare själv kritiserat.

– Att använda samma måttstock för alla är kolonialt och diskriminerande, säger han.

Kina släpper ut mest koldioxid i hela världen och har fortsatt satsningarna på kolkraftverk och på traditionella skorstensindustrier. Detta har väckt kritik hos miljöexperter som menar att landets åtgärder är otillräckliga. Men Ai Weiwei anser att kritiken är att kasta sten i glashus.

– Människan orsakar avskogning och föroreningar. Vi pekar alltid finger mot någon annan, men vi är alla inblandade. Alla bidrar till skadan på vår planet, säger konstnären som hoppas att människor ska bli mer klimatmedvetna.

Kina har som målsättning att vara koldioxidneutralt år 2060 och ska ha nått sin topp i koldioxidutsläpp senast år 2030. Trots målen är landet i nuläget det land som släpper ut mest koldioxid i atmosfären i absoluta tal. Beräknar man däremot utsläpp per capita, alltså per person, så ligger Kina i nivå med EU och lägre än USA, Australien eller Gulfstaterna.

– Att använda samma måttstock för alla är kolonialt och diskriminerande, säger Ai Weiwei om västvärldens kritik mot Kinas utsläpp.

Kritiserar makten där han står

Ai Weiwei synar ofta makten i sin konst. Tidigare var han en frispråkig kritiker av kommuniststyret i sitt forna hemland Kina, och tvingades därför flytta 2015. Numera bor han i exil i Tyskland, och med flytten har han också skiftat fokus: de senaste åren har konstnären allt mer gått över till att syna makten närmast honom, i västvärlden.

– Vår uppgift som konstnärer är att ompröva livets villkor och omdefiniera världen vi lever i, sa han i en intervju med SVT Kulturnyheterna 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.