Föreläsningen som Richard Jomshof ska hålla på torsdagen ingår i en programserie som JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet, anordnar under hösten. Tanken är att representanter från alla riksdagspartierna ska prata om hur de arbetar med politisk kommunikation.
Över 500 personer har i en namninsamling protesterat mot SD:s medverkan och vill att Jomshofs föreläsning stoppas, något Expressen och Göteborgs-Posten har rapporterat om. Insamlingen startades av en grupp internationella studenter.
– De gör skillnad mellan människor och universitet har ingen plikt att vara en plattform till dessa åsikter. Det handlar om arbetsmiljön för människor som arbetar här, säger Lena Saywer, lektor vid Göteborgs universitet, som ställt sig bakom protesterna till Kulturnyheterna.
Planerar manifestation
Föreläsningen kommer att hållas torsdagen den 5 december som planerat, och nu manar ett antal personer till att en manifestation ska hållas utanför föredraget. Arrangörerna till manifestationen skriver i ett inlägg på Facebook att:
”Denna utveckling visar att högerextrema diskussioner som brukade ligga bortom gränsen för vad som är acceptabel debatt inom ett demokratiskt, öppet samhälle blir mer och mer normaliserade”
Mats Ekström, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på JMG, har varit med och arrangerat föreläsningsserien. Han tycker reaktionen är besynnerlig.
– Jag tycker att deras reaktion är besynnerlig, att vi skulle stänga ett riksdagsparti utanför universitetet och inte låta studenterna få möta deras perspektiv. SD har många företrädare och åsikter som kritiseras, men vi anser att studenterna har förmåga förhålla sig kritiskt till dem.
”Inget jag bryr mig om”
SD:s partisekreterare Richard Jomshof själv säger att tycker att hela resonemanget är märkligt, särskilt med tanke att alla riksdagspartier bjudits in.
– Jag tycker det är ett märkligt resonemang, vi lever ju i en demokrati. Inte minst om man jobbar på ett universitet får man finna sig i att olika åsikter måste få brytas mot andra, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:
– Det har varit en väldigt bra kommunikation med universitetet. Uppropet är inget jag bryr mig om och jag beklagar att det finns så många personer som, enligt mig, är antidemokrater, som inte förstår vad det innebär att leva i en demokrati.