• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT / SVT

Akademiledamöterna möts för prisutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Sture Allén har fortsatt förtroende för Sara Danius. Även pristagaren Agneta Pleijel uttrycker tydligt sitt stöd för ständiga sekreteraren i sitt tacktal, som möttes av ovationer. Det är några av händelserna när Svenska Akademien delar ut ett av sina största priser, Nordiska priset, till författaren Agneta Pleijel under onsdagskvällen.

Alla akademiledamöterna deltog inte i onsdagskvällens prisutdelning som är Akademiens första officiella sammankomst sedan krisen eskalerade i fredags då tre ledamöter förklarade att de lämnar Akademien.

Men Sara Danius, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Per Wästberg, Anders Olsson, Jesper Svenbro, Bo Ralph, Tomas Riad och Sara Stridsberg är några av dem som hade infunnit sig i börshuset då prisceremonin tog sin början.

Krisen i Svenska Akademien

Sture Allén säger till SVT att Svenska Akademien levt i 200 år och att han tror att den kommer fortsätta med det. På frågan om han har fortsatt förtroende för den ständiga sekreteraren Sara Danius svarar han ja. Allén var en av dem som röstade emot en uteslutning av Katarina Frostenson.

Nike Nylander, reporter från SVT som är på plats vid prisutdelningen, säger att applåderna för Pleijel även gällde Sara Danius. -Det tror jag alla uppfattade, skriver hon i ett sms.

Tryck på ledamöterna

Ständiga sekreteraren Sara Danius har valt att inte ge några kommentarer om krisen i Akademien före prisutdelningen. Skälet till det, enligt Akademiens hemsida, är att pristagaren ska stå i strålkastarljuset, inte Akademien.

När hon lämnade Akademiens lokaler efter prisutdelningen gav hon inte heller några kommentarer.

– Det har varit en fantastisk kväll där vi har firat Agneta Pleijels strålande författarskap och litteraturens idé, säger hon innan hon sätter sig i en taxi.

– Det har varit ett väldigt tryck på de ledamöter som anlänt, de blev omringade av journalister, säger Ki Andersson som är på plats från SVT för att bevaka prisutdelningen.

– När Kristina Lugn kom blev hon helt intryckt mot en vägg. Det är svårt att höra vilka frågor ledamöterna får, men det mesta verkar handla om ifall de har förtroende för Sara Danius, säger han.

Enligt Ki Andersson gick Horace Engdahl in utan att säga ett ord och ignorerade de väntande journalisterna.

Agneta Pleijel själv säger till SVT att hon är väldigt glad för priset men att det som nu sker i Akademien är ”otroligt beklagligt och nästan obegripligt”. Hon applåderas för sitt tacktal i Börshuset i vilket hon uttrycker sitt stöd för Sara Danius.

Stridsberg ska ta beslut efter sitt tal

Prisutdelningen sker i Börssalen i Akademiens lokaler i Gamla stan i Stockholm. Författaren Sara Stridsberg, som sitter på stol 13 i Akademien, ska hålla tal till Agneta Pleijel efter Sara Danius välkomsstal. Priset är på 400 000 kronor.

Stridsberg har i ett mejl till TT förklarat att efter att hon hållit talet ska hon fundera över om hon ska stanna kvar i Akademien. ” På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro”, skrev hon i mejlet till TT i lördags.

Fler avhopp kan avgöra framtiden

Om Sara Stridsberg skulle lämna Akademien blir det bara tolv av arton ledamöter kvar. Eftersom minst tolv ledamöter enligt stadgarna måste vara närvarande för att välja in nya ledamöter, skulle ytterligare ett avhopp därefter innebära att nya ledamöter inte kan väljas in och då hotas Akademiens framtid.

Tidigare under onsdagen hade åtta akademiledamöter planerat att hålla ett möte som bland annat skulle handla om förtroendet för Sara Danius, men det ställdes in. – Det som skulle behandlas är uppklarat, sade akademiledamoten Sture Allén till SVT.

Under torsdagen ska Akademiens vanliga veckomöte äga rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet