• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dörrarna till Svenska Akademien, som vanligtvis öppnas av den ständige sekreteraren för att offentliggöra nobelpriset i litteratur. Foto: TT

Splittringen i Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Avhopp, utspel och hård kritik: Den konflikt som skakar Svenska Akademien kretsar kring ledamoten Katarina Frostenson, gift med den så kallade ”Kulturprofilen”, anklagad i DN för sexuella övergrepp av 18 kvinnor. Kulturprofilen har genom sin advokat nekat till samtliga anklagelser mot honom.

Ett bord i två delar

Bordet på Svenska Akademien. Foto: TT

Från att ha varit ett bord med aderton stolar delades Svenska Akademiens mötesbord delats i två efter Dagens Nyheters granskning av den så kallade ”Kulturprofilen”, gift med ledamoten Katarina Frostenson. Den ena ”delen”, med sex stolar, ville utesluta Katarina Frostenson och där satt Akademiens dåvarande ständige sekreterare, Sara Danius. Vid den andra ”delen”, åtta stolar, sitter Horace Engdahl, Akademiens ständige sekreterare mellan 1999 och 2009. Denna del anser att uteslutning är en alltför extraordinär åtgärd.

”Uteslutning av ledamot är en unik åtgärd i Akademiens historia och har bara tillämpats en gång tidigare, 1794, och då mot en ledamot som i sin frånvaro i juridisk instans hade dömts till döden för konspiration”, skrev de åtta ledamöter som vill att Katarina Frostenson ska få behålla sin stol i ett öppet brev i Svenska dagbladet.

Hemlig omröstning och avhopp

Katarina Frostensson. Foto: TT

Tidigare i år hölls en hemlig omröstning om ledamoten på stol 18, Katarina Frostenson, skulle uteslutas från Akademien. När rösterna räknats var sex ledarmöter för uteslutning och åtta emot. Därmed fick Frostenson behålla sin stol.

Fredagen den 6 april meddelade ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de lämnar sina stolar i Akademien. Samtliga röstade för uteslutning av Frostenson. Avhoppen bidrog till ytterligare polarisering inom Akademien.

– Att tre företrädare för den minoritet som hårt hade drivit kravet på uteslutning nu valt att ”ta en paus” i arbetet i Akademien ser jag inte bara som beklagligt utan också som destruktivt för Akademiens fortsatta arbete och framtid, skrev akademiledamoten Jayne Svenungsson i ett mejl till SVT Nyheter.

Åtta mot tre

Akademieledamoten Per Wästberg. Foto: TT

Avhoppen innebar att av det då bara återstod tre ledarmöter av de sex som röstade för uteslutning; Sara Danius, Jesper Svenbro och Per Wästberg.

Per Wästberg sade att han bestämt sig för att stanna i Svenska Akademien då Akademiens verksamhet enligt honom måste få leva vidare.

Horace Engdahl uttryckte stark kritik mot Sara Danius och de sex som vill att Frostenson ska uteslutas.

– Vi som röstade emot hennes uteslutning kommer inte att lämna Akademien i händerna på personer som verkar med sådana metoder, skrev Engdahl i en debattartikel i Expressen den 10 april.

Jäv och läckor

Ebba Witt Brattström och Horace Engdahl anländer till Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2012.

Bakgrunden till uteslutningsärendet handlade om huruvida Katarina Frostenson befunnit sig i en jävsituation när Svenska Akademien beslutat att ge pengar till Kulturplats Forum, en verksamhet som drivs av hennes make, och som hon själv var delägare i.

Frostenson har också anklagats av andra ledamöter för att ha delat information om kommande Nobelpristagare till sin make.

Tisdagen den 10 april framkom det att även Horace Engdahl berättat för sin ex-fru Ebba Witt-Brattström om vem Nobelpristagaren är, vilket är ett brott mot tystnadsplikten i Svenska Akademiens stadgar.

Frostensons make, som i medierna beskrivits som ”Kulturprofilen”, anklagades förra året i Dagens Nyheter för sexuella övergrepp av 18 kvinnor. Kulturprofilen har genom sin advokat nekat till samtliga anklagelser mot honom.

Advokatbyråns rekommendation

Svenska Akademien i Börshuset, biblioteket. Foto: TT

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co får på uppdrag av Svenska Akademien att utreda Akademiens kopplingar till kulturprofilen. Advokatbyrån rekommenderade Akademien att polisanmäla klubben som profilen driver för ekonomisk brottslighet, vilket gjordes söndagen den 8 april.

Tisdagen den 10 april meddelade Ekobrottsmyndigheten att polisen inte kommer gå vidare med anmälningen.

– Vi inleder inte förundersökning på den här anmälan eftersom uppgifterna i ärendet inte ger anledning att anta att brott har begåtts, säger chefsåklagare Jan Tibbling till SVT Nyheter.

Danius och Frostensson lämnar

Sara Danius och Katarina Frostensson meddelade den 12 april att båda lämnar sina stolar i Svenska Akademien. Foto: TT

Den 12 april meddelade Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att hon lämnar sin post och ledamotstol. Enligt Danius själv var det Akademien själva som ville att hon lämnade sin stol nummer sju. 

– Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat att göra här i livet, sade Danius.

Senare samma kväll meddelade Katarina Frostensson via ledamoten Anders Olsson att även hon lämnar sin stol.

– De som tidigare försvarat Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina gick med på att avstå sina uppdrag inom Akademien, sade Olsson till den samlade pressen.

Kungen och Akademiens stadgar

Kungen meddelade den 18 april att han ändrar stadgarna och möjliggör för ledamöten att frivilligt kunna lämna sina poster Foto: TT

Efter beskeden om de två nya avhoppen från Akademien meddelade hovet samma dag att kungen inlett ett arbete med att se över stadgarna och göra eventuella kompletteringar, som avser rätten för enskilda ledamöten att lämna sina poster.

Den 18 april står det klart att kungen gjort kompletteringar i stadgarna gällande utträde.

”Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde”, skriver kungen i ett pressmeddelande.

Avhopp efter kompletteringar

Ledamoten Lotta Lotass lämnade Akademien den 19 april. En dryg vecka senare meddelade även Sara Stridsberg att hon begärt utträde. Foto: TT

Den 19 april, meddelar Lotta Lotass att hon lämnat in en ansökan om utträde ur Akademien efter Kungens besked att att han ändrar stadgarna så att ledamöten kan lämna sina stolar.

Efter Lotass besked blir Sara Stridsberg nästa ledamot att lämna Akademiens stol nummer 13 den 28 april.

Stridsberg blir därmed den sjätte ledamoten som hoppar av och endast 10 av 18 stolar är därmed besatta.

De Aderton – Vem sitter var

Så här röstade de aderton i frågan om uteslutning av ledamoten på stol 18, Katarina Frostenson.

Behålla stolen

  • Stol   2 – Bo Ralph, f. 1945 (invald 1999)
  • Stol   3 – Sture Allén, f. 1928 (invald 1980)
  • Stol   4 – Anders Olsson, f. 1949 (invald 2008)
  • Stol   5 – Göran Malmqvist, f. 1924 (invald 1985)
  • Stol   6 – Tomas Riad, f. 1959 (invald 2011)
  • Stol   9 – Jayne Svenungsson, f. 1973 (invald 2017)
  • Stol 14 – Kristina Lugn, f. 1948 (invald 2006)
  • Stol 17 – Horace Engdahl, f. 1948 (invald 1997)

Uteslutning

  • Stol   7 – Sara Danius, f. 1962 (invald 2013)
  • Stol   8 – Jesper Svenbro, f. 1944 (invald 2006)
  • Stol 10 – Peter Englund, f. 1957 (invald 2002)
  • Stol 11 – Klas Östergren, f. 1955 (invald 2014)
  • Stol 12 – Per Wästberg, f. 1933 (invald 1997)
  • Stol 16 – Kjell Espmark, f. 1930 (invald 1981)

Röstade inte

  • Stol   1- Lotta Lotass, f. 1964 (invald 2009)
  • Stol 13 – Sara Stridsberg, f. 1972 (invald 2016)
  • Stol 15 – Kerstin Ekman, f. 1933 (invald 1978)
  • Stol 18 – Katarina Frostenson, f. 1953 (invald 1992)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet