Den grekiska regeringens beslut att igår stänga ner landets statliga television och radio, ERT, har väckt starka protester både i Grekland och i andra euopeiska länder. Nedläggningen, som motiveras med landets enorma besparingskrav, innebär bland annat att fler än 2600 personer blir av med sina jobb.
ERT motsvarar ungefär svensk public service, som levereras av SVT, SR och UR. På onsdagen meddelades det att ERT kommer att ersättas av ett nytt statligt mediebolag från och med augusti.
Inte hänt sedan Hitler
Journalisten, programledaren och författaren Alexandra Pascalidou har grekiska föräldrar och har bott och jobbat i Grekland, bland annat på just ERT. Hon menar att nedsläckningen av public service-teven är en enorm händelse i landet, trots att det finns många andra kanaler:
– Enda gången som sändningarna har avbrutits var 1941 när Hitler och de nazistiska trupperna invaderade, så det här känns som en militärkupp för grekerna. Som en kupp mot det fria ordet. Regeringen berättar att de kommer starta något nytt, som ska vara mycket mer effektivt. Men det upplever många som ett hyckleri.
”Man stänger inte bara av”
Alexandra Pascalidou tycker dock inte att det är helt fel att släcka ner:
– Regeringen gör rätt i att sanera för det slösades väldigt mycket, fanns svågerpolitik och partipolitiska tillsättningar och så vidare. Så de gör rätt, men på fel sätt. Man stänger inte bara av strömbrytaren och släcker ner radio, tv och internet.
Vad tycker du att det innebär för Grekland, att tv och radio ändå har släckts ner?
– I situationen som Grekland har befunnit sig i – vi är inne på sjätte året av allvarlig lågkonjunktur – så är det här ytterligare förlorade friheter för grekerna och ännu ett kvitto på att Grekland befinner sig i en djup demokratisk kris.
”Den samlade skattkistan för kulturarvet”
Men grekerna sitter inte stilla och ser på när deras public service tas ifrån dem. Det pågår mycket protester, och vissa journalister har valt att trotsa politikerna, genom att fortsätta sända via nätet.
– Vi ser en massiv mobilisering av kulturpersonligheter – författare, intellektuella, musiker, poeter och alla möjliga – som just nu samlas utanför radio- och tv-huset för att manifestera sitt motstånd. De sjunger, håller tal och så vidare, för ERT har varit den samlade skattkistan för det grekiska kulturarvet, berättar Alexandra Pascalidou.