• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Cecilia Magnusson (M), Per Lodenius (C) och Bengt Eliasson (FP) är tre av kulturpolitikerna som skrivit under protesten. Foto: TT

Alliansen protesterar mot filmpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik från filmbranschen väljer nu Alliansen att stänga dörren för samtal med regeringen om hur svensk filmpolitik ska se ut.

Svenska filminstitutets vd Anna Serner har kallat den för ”en stor besvikelse”. I september gick elva ledare för svenska filmorganisationer ut i en gemensam protest mot den. Nu riktar även Alliansens kulturpolitiska talespersoner skarp kritik mot regeringens filmpolitik i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

– Idag finns inga andra förslag än att höja momsen, men någon filmpolitik har vi inte sett av. I bästa fall ett förslag om filmproduktionsfinansiering. Det riskerar att göra att antalet biobesökare minskar och att biografer på landsbygden slås ut, säger Cecilia Magnusson, Moderaternas talasperson i filmfrågan.

Filmavtalet

Omtvistad filmpolitik

Kritiken liknar den som framförts från filmbranschen, nämligen att det skrotade filmavtalet innebär att det blir 15 miljoner kronor mindre till svensk film under de kommande två åren. Från regeringens håll har man avfärdat den kritiken som ett räknefel, och menar att den ökade biomomsen och biografstödet istället ger mer pengar än tidigare. 

Där går tolkningarna av den nya filmpolitiken isär. Filmbranschen menar att det blir mindre pengar över till filmproduktion och att biomomsen drabbar landsbygdsbiograferna, medan regeringen fokuserar på att det blir mer pengar till branschen som helhet.

Tar filmbranschens parti

Från Alliansens håll tar man nu filmbranschens parti, och kritiserar regeringen för att inte ha diskuterat beslutet med oppositionen.

– Så här gör man inte i svensk politik. Vill man göra förändringar med bred förankring så kallar man in övriga partier, säger Cecilia Magnusson (M).

Därför säger man sig nu inte vara beredd för några samtal om filmpolitiken med regeringen från Alliansens håll.

– När regeringen kommer med förslag kan vi ställa oss bakom, men är det inte det bästa möjliga för film-Sverige så kommer vi inte tveka att försöka fälla dem, fortsätter hon.

Möte med branschen

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) vidhåller fortfarande att det blir mer, inte mindre pengar till svensk film.

– På torsdag har jag bjudit in flera av filmbranschens representanter till ett möte för att reda ut frågetecken. Jag känner mig trygg i att vi kommer att ha en filmpolitik där vi förstärker grunden för svensk film, och i förlängningen gör att vi öppnar upp för ytterligare föreningar med andra parter, säger hon till Kulturnyheterna.

Andra parter skulle kunna vara med och finansiera film. Regeringens nya filmpolitik öppnar för till exempel tv-bolag att gå in med finansiering i nya projekt.

– Den enskilt viktigaste faktorn bakom antalet biobesökare är kvaliteten på filmerna som visas. Den svenska publiken älskar svensk film. Det finns alla förutsättningar att gör ny, bra svensk film. Inte minst nu med en ny filmpolitik, säger Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmavtalet

Mer i ämnet