Hernan Diaz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Västernlitteraturen slog aldrig igenom”, enligt Hernan Diaz som skrivit en västern om en svensk invandrare. Foto: Martin Ekelin/SVT

Amerikansk succéförfattare skriver om svensk utvandrare

Publicerad

Hernan Diaz andra roman ”Egendom” gjorde succé och nu ska den bli tv-serie med Kate Winslet i huvudrollen. Nu har Diaz första bok ”På avstånd” släppts på svenska och är en invandrar-western om den svenska migranten Håkan.

Hernan Diaz är född i Argentina, uppvuxen i Sverige och bor sedan länge i USA. Hans första bok ”På avstånd”, som nyligen översatts till svenska av Fredrika Spindler, är en invandrarroman i vilda västernmiljö under guldrush-åren.

Handlingen utspelar sig mestadels i de glesbefolkade områden i Nordamerika som ännu inte blivit USA.

Förskönar det värsta med USA

Hernan Diaz menar att trots att västerngenren blivit stor inom film finns ytterst få böcker inom genren.

– Västernlitteraturen är något av en gåta för mig. Mycket talade för att den skulle bli den amerikanska nationalgenren eftersom den förskönar så många av de värsta aspekterna ur amerikansk historia – ett perfekt ideologiskt verktyg. Men så blev det inte, säger han.

Tv-serie med Kate Winslet

Just håller HBO på att utveckla en miniserie av Hernan Diaz andra roman ”Egendom”, en mystierieberättelse om den amerikanska börsmarknaden. Todd Haynes kommer att regissera och Kate Winslet spelar huvudrollen.

Hör Hernan Diaz berätta om hur ”Egendom” förändrade hans liv och varför han vill skriva om svenska utvandrare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.