Victoria Kielland, författare, Belle Gunness, seriemördare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victoria Kielland inspirerades av sin egen nyförälskelse för att hitta in i seriemördarens mani. Foto: Rebecka Haglund, SVT/AP

USA:s första kvinnliga seriemördare var norsk

Uppdaterad
Publicerad

Belle Gunness var USA:s första kända kvinnliga seriemördare och åkte aldrig fast.

Författaren Victoria Kielland har skrivit succéromanen ”Mina män” om Gunness liv. Nu kommer den på svenska.

Brynhild Paulsdatter Størseth föddes i Norge i mitten av 1800-talet och emigrerade, likt många skandinaver på den tiden, till USA. Hon bosatte sig i La Porte i delstaten Indiana och bytte namn flera gånger – i slutet av sitt liv kallade hon sig för Belle Gunness.

I USA tros hon ha dödat 10 till 40 män och tre barn och grävt ner dem på sin gård.

Mord men inte true crime

Det faktum att Gunness aldrig blev påkommen och att man inte vet helt säkert hur hon dog har gjort att hennes livsöde fortsatt vara föremål för spekulationer och intresse.

Den norska författaren Victoria Kiellands hyllade roman ”Mina män” (2021), som nyss givits ut på svenska, handlar om Belle Gunness, men ligger tematiskt långt ifrån de mer true crime-betonade biografier som givits ut tidigare.

Blev vansinnigt förälskad

Istället har hon utgått från vad Gunness kan ha tänkt och känt och vilket sinnestillstånd hon måste ha befunnit sig i under åren morden begicks.

– Rösten och rytmen blev tydlig för mig när jag blev vansinnigt förälskad i min nuvarande sambo, säger Victoria Kielland.

– Det var ett slags habegär och en hunger – känslan av att inte kunna få nog. Man blir liksom ”köttätande”. Den känslan var nyckeln – vad kan den här kraften göra om man inte sätter stopp för den?

Se intervjun med Victoria Kielland och bilder från Belle Gunness gård i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.