Under torsdagen har 160 000 skådespelare i Hollywood röstat om att utlysa strejk mot dåliga arbetsvillkor. Detta efter att inget nytt avtal har slutits mellan amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA och de stora tv- och filmbolagen.
På en presskonferens i Los Angeles vid lunchtid, lokal tid, meddelade skådespelarfackets vd Duncan Crabtree-Ireland att medlemmarna varit enhälliga.
– Detta är en hemsk sak att göra och våra hjärtan blöder för att vi behövde fatta det här beslutet. Men vår situation kommer bara att bli värre – vi var tvungna att göra det!, sa fackets ordförande Fran Drescher.
Kräver högre löner
Beskedet innebär att skådespelarna ansluter sig till manusfacket WGA:s strejk – som pågått sedan i maj. Likt manusförfattarna har skådespelarna krävt bättre arbetsvillkor i form av bland annat högre löner för att möta inflationen, samt bättre skydd mot AI.
Det blir första gången som manusförfattare och skådespelare strejkar tillsammans sedan 1960-talet, då med Ronald Reagan som ordförande för fackförbundet.
Strejken blir det den första mot film- och tv-industrin sedan 1980-talet.
Disney: ”mycket skadligt”
Arbetsgivarparten, AMPTP, uppger i ett uttalande att den är besviken på fackets agerande och ovilja att fortsätta förhandlingarna:
”SAG-AFTRA har slagit in på en kurs som kommer att fördjupa de ekonomiska svårigheterna för tusentals som är beroende av branschen för sina försörjning”.
Disneys vd Bob Iger varnade under torsdagen för att en skådespelarstrejk skulle få en ”mycket skadlig effekt på hela branschen”.
– Skådespelarnas och författarnas nivå på förväntningarna är inte realistiska, säger Iger till CNBC.
Intern kritik
Men skådespelarfacket får också kritik från de egna leden. Phil Lord, som är författare, regissör och producent bakom filmer som ”Spider-Man: Into the Spider-Verse” och ”Legofilmen”, skriver på Twitter :
”AMPTP har agerat tufft i stället för att hjälpa till att lösa problem som går att lösa, vilket äventyrar situationen för författare och skådespelare i den lägre delen av löneskalan”.