Våldsamheterna i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia startade med protester mot förslaget om att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee skulle tas bort.
Generalen ses i dag av många som en symbol för rasism och det amerikanska slaveriet. Flera statyer av sydstatsgeneraler har plockats bort och röster har höjts för att göra sig av med ännu fler.
Men USA är inte det enda landet där politikerna behövt förhålla sig till statyer av forna ledare av olika slag. Här är några exempel.
Georgien och Josef Stalin
2010, i skydd av mörkret, plockade georgiska myndigheter ner en staty av Josef Stalin från ett torg i hans hemstad Gori. Statyn flyttades till ett museum och anledningen till att det hela skedde i hemlighet var att polisen var oroliga för ”provokationer från radikala grupper”.
Rumänien och Ion Antonescu
2002, när Rumänien ville gå med i NATO blev det dags att ta itu med ett gäng statyer av Ion Antonescu, som ledde landet mellan 1940 och 1944 och hjälpte Hitler att döda hundratusentals judar.
Spanien och Francisco Franco
2008 instiftade det spanska parlamentet en lag som tvingade alla landets provinser att göra sig av med kvarvarande statyer av Francisco Franco, även om de flesta redan var borttagna. Samma år togs den sista statyn på fastlandet, i Santander, ner. Samtidigt bytte en gata på kanarieön Teneriffa namn på en av huvudgatorna som bar Francos namn. Franco styrde Spanien från 1939 fram tills sin död 1975.
Taiwan och Chang Kai-shek
I Taiwans huvudstad Taipei har flera statyer av den tidigare kinesiske nationalistiske ledaren Chiang Kai-shek tagits ner. Chiang Kai-shek flydde Kina efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna. I Taiwan upprättade han en exilregering 1949.
Statyvältning
De flesta diktatorsstatyer tenderar dock att helt sonika vältas av en missnöjd befolkning. Några kända exempel på det är bland annat en staty av Saddam Hussein i Iraks huvudstad Bagdad, 2003, ett antal välta Lenin-statyer i Ukraina och raserandet av en bronsreplika av Enver Hoxha i Albaniens huvudstad Tirana 1991.