Emojis för misshandel, ångest och självskadebeteende är några exempel ur kampanjen. Foto: Bris

Ångestfyllda emojis ska hjälpa barn tala ut

Uppdaterad
Publicerad

Bris lanserar emojis med blåtiror, skärsår och dödsångest i ny kampanj som vill kasta ljus på barns utsatthet. Appen ”Abused emojis” ska sätta ord på det allra svåraste.

Skrattande, gråtande, förvirrade eller arga: Emojis – symboler för att beskriva känslor och humor i textmeddelanden -  är en allt populärare kommunikationsform bland unga.

Plats för svåra känslor

Men hur ska man uttrycka sig när man mår dåligt på riktigt? Med sin nya app ”Abused emojis” vill Bris erbjuda barn ett sätt att prata om jobbiga känslor och situationer.

En pappa som dricker, mamma som slår eller tankar på döden finns representerade bland de 15 symbolerna, som finns att ladda hem gratis till iPhones.

– Vi har ganska höga krav på att man ska kunna utrycka sig idag: på nätet, på telefon och i vardagen. Men ett barn som mår dåligt kanske inte har den orken, då kan starka bilder vara till hjälp, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare på Bris, till Kulturnyheterna.

Hård verklighet

Kattis Ahlström menar att emojisar oftast används för att signalera glädje och humor, men att verkligheten för många barn i Sverige kräver ett större känslospektra.

– Barn är precis som vuxna omgivna av de här bilderna av lyckade liv på Instagram och Facebook. Men så ser det inte ut för många barn, smärta är också en del av verkligheten, säger hon.

Vissa av bilderna, som den med sönderskurna handleder, är rätt explicita. Hur tänker ni kring starka bilder när ni riktar er till barn?

– Tyvärr finns det många barn med självskadebeteende, och det är viktigt att de här känslorna får finnas och inte göms undan. Sen är det klart att vi vill ha en effekt, det är starka bilder, men det är för att det här är allvar, säger Kattis Ahlström.

”Inte onormala”

Bris har dagligen omkring 70 kontakter med barn och unga som mår dåligt. Förhoppningen är att den nya appen, som finns ute nu, både ska uppmärksamma deras situation och göra det lättare för barn som har det svårt att prata om det.

– Vi hör så himla ofta från barn att de tror att de är ensamma om sina upplevelser och att det är onormalt att må dåligt. Men de är absolut inte ensamma, och bara att veta det tror jag kommer kunna hjälpa många barn som har det svårt, säger Kattis Ahlström.

FAKTA: EMOJI

Emoji är bildsymboler som härstammar i från Japan, där den första emoji skapades i slutet av 1990-talet. Ordet emoji på japanska betyder bild (e) + tecken (moji).

Till en början var emoji-symbolerna bara tillgängliga i Japan men efter att många av symbolerna inkluderats i Unicode standard så blev de tillgängliga för användning i många smarta mobiler världen över, däribland i Apples mobiltelefoner.

Nätsajten Dosomething.org ordnade ett upprop för att förmå Apple att förändra emoji-symbolerna och fick mycket uppmärksamhet när de i augusti offentligt uppmanade företaget att diversifiera symbolernas hudfärg.

De senaste åren har användandet av emoji också spritt sig till flera mejlprogram.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.