En tom scen. Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Anslutning till a-kassan rusar bland kulturarbetare

Uppdaterad
Publicerad

I mars anslöt sig 1 840 personer från kultursektorn till Unionens a-kassa, att jämföra med 18 personer i februari, rapporterar Kulturnytt.

Kassan är den största för kulturarbetare och samlar i dagsläget 10 000 stycken.

– Det här saknar helt motstycke. Att ökningen sker på så kort tid vittnar om att det är något väldigt speciellt som hänt. En bild av den kris vi just nu upplever där väldigt många direkt möter arbetslöshet och har ett behov av en arbetslöshetsförsäkring, säger Harald Petersson, kassaföreståndare vid Unionens a-kassa, till Kulturnytt.

Kraven för a-kassa har sänkts av regeringen. Flera fackförbund har gått ut med en uppmaning att ansluta sig senast den 31 mars för möjligheten att räkna med även mars månad.

Journalisternas a-kassa noterar också en rusning. Sedan 2007 har man stadigt tappat medlemmar. A-kassans egen statistik visar att man tappat fler medlemmar än man fått in varje månad sedan 2015. Men mellan februari och mars 2020 ligger man på plus 455 medlemmar. I går – under aprils första – dag hade journalisternas a-kassa 45 nya inträden och ytterligare 20 väntar på att handläggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet