Från barnets blick på sina föräldrars gräl till en ung kvinnas vardag, sexliv och undergång. Våldet finns med hela vägen i poeten, manusförfattaren och poddaren Arazo Arifs diktsamlingsdebut Mörkret inuti och fukten.
– Våld i nära relationer är något som genomsyrar hela samhället. Det är en av anledningarna till varför det genomsyrar hela boken, säger hon.
Normaliserat våld
Varannan sida är vikt så att läsaren måste sprätta upp pappret för att kunna läsa vad som står. I början handlar diktraderna om ett barns upplevelser i ett våldsamt hem, därefter, i en till synes naturlig övergång, om en ung persons möte med kärlek, kvalen inför det förflutna och mer våld.
– Jag har varit rädd för en så kronologisk läsning eftersom jag vill inte måla fram en bild av att det här är orsak och verkan. Samtidigt finns det ganska mycket belägg för att det faktiskt är relevant. Har man bevittnat eller blivit utsatt för våld är det inte så konstigt att man sedan normaliserar det på något sätt, säger Arazo Arif.
Vilse i kärlek
Hon intresserar sig för hur våld och kärlek till slut kan bli delar av samma sak. Hon har studerat litterär gestaltning vid Akademin Valand och har en bakgrund som aktiv inom kvinnojoursrörelsen. Nyligen startade hon podden Looney talks där hon bjuder in gäster till att prata om kopplingen mellan kreativitet och psykisk ohälsa.
– Jag har mött så många människor, både genom kvinnojoursrörelsen och i mitt övriga liv, som är så vilsna när det gäller hur man ska älska varandra, säger hon.
Arazo Arif säger att hon tror att kärlek som inbegriper våld är vanligare än vad vi tror, och att synen på vad våldet innebär borde breddas.
– Det finns föreställningar om att det handlar om slag eller extrema kränkningar. Det kan vara mycket mer subtilt än så. Svartsjuka till exempel. Det är något som kan vara väldigt våldsamt men som vi har normaliserat i vårt samhälle till stor del, inte minst genom kulturen.