Nents program Paradise Hotel anmäldes till Medieombudsmannen flera gånger i våras – då kunde anmälningarna inte prövas. Foto: Paradise Hotel

Arbetsmiljöverket kritiserar produktionsbolaget bakom Paradise hotel

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget Mastiff kritiseras av Arbetsmiljöverket för brister i rutinerna gällande arbetsmiljön. Nu kräver man att bolaget tydliggör hur eventuella missförhållanden på arbetsplatsen ska hanteras.

Ett misstänkt övergrepp mot en kvinnlig deltagare i dokusåpan Paradise hotel utreds som våldtäkt.

Incidenten anmäldes aldrig till Arbetsmiljöverket vilket lett till att myndigheten nu genomfört en inspektion hos produktionsbolaget Mastiff, som producerar programmet.

Paradise hotel

Inspektionen gjordes den 16 juni och nu har ett antal brister konstaterats.

Otydlig hantering av missförhållanden

Dels saknar produktionsbolaget tillräckliga rutiner för rapportering och utredning av ohälsa, olycksfall och tillbud i arbetet. Arbetsmiljöverket kräver svar från Mastiff om hur de säkerställer att deras anställda faktiskt rapporterar missförhållanden samt hur och till vem detta ska göras.

Dels är det inte tillräckligt tydligt vad som avses med kränkande särbehandling eller vilka rutiner Mastiff har för att ta hand om eventuell kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket kräver att Mastiff tar fram rutiner för detta samt tydliggör hur de personer som är utsatta snabbt kan få hjälp. Dessutom behöver arbetsledare och chefer utbildas i hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling.

Produktionsbolaget har till den 16 september på sig att åtgärda bristerna och svara på kritiken. Annars riskerar man böter eller förbud.

Mastiff: ”Bra inspel”

Mastiffs vd Matilda Snöwall kommenterar Arbetsmiljöverkets synpunkter i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vi är glada över att Arbetsmiljöinspektörerna antecknade att vi gör ett bra arbete inom arbetsmiljöområdet men vi behöver klargöra några rutiner. Förbättringen gäller förtydligande av våra rutiner inom två områden 1) Ohälsa, olycksfall och tillbud, samt 2) Kränkande särbehandling. Vi upplevde det som ett bra och konstruktivt möte som blir ett bra inspel till det arbete som redan pågår internt där vi ser över och tydliggör hur vi arbetar för en bra arbetsmiljö. Vi kommer självklart att svara på frågorna och beskriva hur vi gör arbetet tydligare.”

Vid arbetsskada, dödsfall och allvarliga tillbud är en arbetsgivare skyldig att upprätta en incidentrapport enligt arbetsmiljölagen. Ändå hade produktionsbolaget Mastiff inte gjort någon egen anmälan till Arbetsmiljöverket om händelsen i Paradise hotel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradise hotel

Mer i ämnet