Arkitekterna Tove Sjöberg och Anna Mistry Bergbom är aktiva i nätverket Arcitects climate action network som ligger bakom rivningskartan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka rivningshotade byggnader vill arkitekterna bevara? I videon guidar Tove Sjöberg och Anna Mistry Bergbom till några exempel i Stockholmsområdet. Foto: Oscar Fries/SVT

Arkitekter: ”Sluta riva fungerande byggnader”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en rivningsvåg i Sverige, när vi borde riva så lite som möjligt och i stället bygga om gamla hus för att kapa utsläppen. Det menar arkitekterna i klimatnätverket Architects climate action network. Nu har de börjat kartlägga rivningshotade byggnader.

I dag finns ingen statistik över hur många byggnader som rivs varje år i Sverige. Ett av syftena med den interaktiva rivningskartan är att kartlägga byggnader som är i riskzonen, och alltså fått så kallat rivningslov. Här finns exempel på allt från bostäder och funkishus från 1930-talet till kontorshus byggda så sent som på 1980-talet. På sajten finns också bilder och fakta om byggnader som räddats, eller redan rivits.

– Vi ser en massa byggnader som försvinner, men exakt hur mycket som rivs kan vi inte veta. Däremot kan man se att mängden avfall från byggsektorn ökat med 55 procent mellan 2014 och 2020, säger arkitekten Tove Sjöberg.

Kapa utsläppen genom att bygga om

Hon är en del av nätverket Acan, Architects climate action network, som jobbar för att minska byggbranschens utsläpp och värna den biologiska mångfalden. Siffror från Boverket visar att bygg- och fastighetsbranschen står för nästan 22 procent av växthusgasutsläppen i Sverige. Då är inte import av byggmaterial medräknad. Och enligt en FN-rapport som kom i höstas så skulle man kunna spara mellan 50 och 75 procent av utsläppen genom att göra om en byggnad i stället för att riva den. Det är stommen, grundläggning och fasad som är de stora miljöbovarna när en ny byggnad uppförs.

Det är för enkelt och billigt att riva fungerande byggnader i dag, tycker Tove Sjöberg och arkitektkollegan Anna Mistry Bergbom. Men de menar att det skett en stor förändring i arkitektkåren de senaste åren när det kommer till synen på rivningar.

– Tidigare har det kanske varit lite skämmigt att jobba med ombyggnationer. Det har inte varit så spännande utan man vill göra någonting nytt och sätta sitt eget avtryck. Men i och med att omvärlden förändras behöver vi också förändras i vår yrkesroll, säger Anna Mistry Bergbom.

Linn-Marie Nordh är fastighetsförvaltare på Pembroke som ligger bakom rivningen av Passagenhuset i centrala Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nätverket Acan, Architects climate action network, kritiserar bland annat rivningen av Passagenhuset i centrala Stockholm. I klippet berättar Linn-Marie Nordh från fastighetsbolaget Pembroke varför byggnaden ansågs nödvändig att riva. Foto: Arkiv/Oskar Kullander

Fakta: RIVNINGAR OCH Klimatpåverkan från nya byggnader

Sedan 2022 måste en byggherre redovisa vilken klimatpåverkan en ny byggnad har. Men lagen räknar inte de utsläpp som kommer av att en gammal byggnad rivs för att ersättas av en ny.

Det finns ingen statistik över hur många byggnader som rivs i Sverige varje år. Men enligt Boverket har mängden byggavfall i Sverige ökat flera år i rad. Totalt uppkom 14,2 miljoner ton avfall från byggsektorn under 2020. Det är en ökning med 16 procent jämfört med 2018 och 55 procent jämfört med 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.