Ivar Arpi och Alice Teodorescu Måwe lämnar omdebatterade nättidningen Bulletin. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, Fredrik Sandberg/TT

Bulletinägaren: ”Inte vi som står för mobbningskulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Sex redaktionsmedlemmar lämnar nättidningen Bulletin, däribland chefredaktören Ivar Arpi och den politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måwe.

– De har tagit heder och ära av mig som chefredaktör och Alice Teodorescu offentligt, säger Ivar Arpi till Kulturnyheterna om tre av Bulletins delägare.

I februari uppdagades det att sajten Bulletin plagierat ett tjugotal artiklar, sedan blossade en konflikt upp mellan bolagsstyrelsen och delar av redaktionen. Redaktionsmedlemmar har bland annat riktat kritik mot styrelsen som de menar har försökt påverka Bulletins journalistiska innehåll.

Nu meddelar sex tunga skribenter att de lämnar tidningen.

Beskedet lämnas i ett inlägg på Facebook undertecknat av Ivar Arpi, tf chefredaktör och ansvarig utgivare, Alice Teodorescu Måwe, politisk chefredaktör, Fredrik Ekelund/Marisol M, kulturchef, Susanna Birgersson, ledarskribent, Nina Lekander, kulturskribent och kulturredaktören Michael Economou.

”Mobbningskultur”

Man riktar skarp kritik mot majoritetsägarna Pontus Tholin, vd, och Tino Sanandaji och mot styrelseordföranden Atta Tarki.

– De har utövat påtryckningar mot ansvarig utgivare, tillämpat en mobbningskultur internt och tagit heder och ära av mig som chefredaktör och Alice Teodorescu offentligt, säger Ivar Arpi till Kulturnyheterna.

– Det finns en mobbningskultur, men det är inte vi som står för den, säger Tino Sanandaji, delägare i Bulletin till Kulturnyheterna.

I en intervju med Sveriges Radio Studio ett under måndagseftermiddagen säger Arpi:

– Från och med i dag har Bulletin varken utgivningsbevis eller ansvarig utgivare.

Sanandaji tycker att det beslutet understryker varför han tycker det är ”skönt” att Arpi lämnar sajten.

– Han drog tillbaka utgivarskapet så vår tidning ska släckas ner om en eller två veckor. Det tycker jag är talande för varför vi är glada att Ivar Arpi lämnar, säger han.

”Önskemålen har inte hörsammats”

Skribenterna menar att ägarna inte respekterar grundlagens mening om vad utgivarskap innebär. Detta har lett till att medarbetare har sagt upp sig och att två av grundarna, Thomas Gür och Paulina Neuding, har hoppat av projektet.

Under måndagseftermiddagen meddelade även vd för tidningen, Pontus Tholin, att han avgår den 6 april, rapporterar tidningen Journalisten.

Till Studio ett säger Tholin att han nu ska vara ansvarig för ekonomin och aldrig var tänkt att vara vd under en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.