Åsne Seierstad. Foto: TT

Åsne Seierstad stäms – igen

Uppdaterad
Publicerad

Bokhandlaren Shah Muhammad Rais stämmer både författaren och utgivaren av boken ”Bokhandlaren i Kabul”.

Åsne Seierstad blev världskänd efter att ha skrivit boken ”Bokhandlaren i Kabul” 2002. När Shah Muhammad Rais, en bokhandlare som författaren träffade i Kabul, läste boken 2003 reagerade han kraftigt.

Han vände sig mot hur han och hans familj framställdes i boken, vilket är något som lett till flera omgångar i rättsväsendet.

Medier

Nu kräver Shah Muhammad Rais en halv miljon norska kronor plus rättegångskostnader för att Åsne Seierstad nämner honom på sidorna 21 och 186 i boken, skriver Nettavisen.

Ännu inte prövat

– Bokhandlaren har ännu inte har prövat sitt fall inför en norsk domstol, trots att brotten mot honom offentliggjordes 2003, säger bokhandlarens advokat Per Danielsen till tidningen.

– Jag beklagar att han har tagit det på det här sättet. Och jag är ledsen att han inte fick läsa boken innan den publicerades, sa Seierstad till NRK 2003.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet