I ett uttalande till Dagens Nyheter skriver landets ambassad att de redan tidigare uttryckt oro över att Nobelpriset tilldelats författaren, som under de senaste månaderna rört upp omfattande debatt på grund av sitt tidigare stöd för Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic i Jugoslaviska krigen.
”Den politiken ledde till krig i områdena i det forna Jugoslavien, vilket resulterade i tusentals förlorade liv, att många människor fördrevs och en långvarig instabilitet i denna del av Europa”, skriver den kroatiska ambassaden i uttalandet enligt DN.
Även Albanien, Turkiet och Kosovo bojkottar
Beslutet följer i spåren av att Albanien, Turkiet och även Kosovo i protest beslutat att dra tillbaka sin närvaro vid prisceremonin på tisdagskvällen. Beskedet om att Turkiet inte kommer närvara kom så sent som på måndags eftermiddagen. Turkiets försvarsdepartement har tidigare fördömt utdelningen av 2019 års Nobelpris till Peter Handke.
”Handke, är en förnekare av det bosniska folkmordet och en stark anhängare av Milosevic som var förövaren i de bosniska folkmorden och mördaren av våra bosniska bröder”, har ambassaden tidigare meddelat.
Kosovo var det första landet som under förra veckan meddelade att de inte skulle delta. I ett inlägg på Facebook skrev då landets utrikesminister Behgjet Pacolli:
”Jag bekräftar att vår ambassadör Shkendije Geci Sherifi kommer att bojkotta evenemanget på grund av den kontroversiella Nobelprisvinnaren Peter Handke, en vän och anhängare av Milosevics politik”.
I söndags gjorde Albanien samma sak. Ambassaden skriver ett mejl till SVT att det dels har med ”solidaritet med och sorg för albanerna i Kosovo som lidit mycket av folkmordet av Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic”.
Ambassadörer bjuds in
Det hör till Nobelstiftelsens rutiner att samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Svenska Akademiens val av Nobelpristagare år 2019 har varit långt ifrån okontroversiellt och debatten om huruvida författaren Peter Handke borde tilldelats priset har pågått med full kraft sedan tillkännagivandet den 10 oktober.
Handke har i en tidigare intervju med SVT bestämt nekat till anklagelserna om att han förnekat folkmordet i Srebrenica.