Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bandet Kent återförenas 2025, efter att ha gjort sin sista spelning 2016. Hör vad musikjournalisten Tina Mehrafzoon tror är orsaken i klippet ovan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kent återförenas – ger tre spelningar 2025

Uppdaterad
Publicerad

Bandet Kent återförenas på scen efter att ha gjort sin sista spelning 2016. Det meddelar bandet på sin hemsida.

I en video på deras hemsida annonserar man tre exklusiva spelningar på Tele2 Arena, snart Tre Arena, i mars nästa år. Och i ett meddelande skriver man att hits och livefavoriter utlovas, men man förtydligar att ingen ny musik kommer att spelas in och att bandet inte kommer att turnera.

”Vi har under åren som gått sedan avskedet fått flera erbjudanden men framför allt mängder av frågor om när vi ska spela ihop igen, många från nya fans som aldrig såg oss när det begav sig. Förra hösten bestämde vi oss bara för att tiden helt enkelt var mogen”, står det.

”Vi hoppas att ni tycker det är lika kul att se oss. En gång till.”

Spelningarna kommer ske den 21, 22 och 23 mars.

”Anar livskris”

Tina Mehrafzoon, musikjournalist på Sveriges radio, anar en livskris bland bandmedlemmarna.

– Kent har alltid varit ett principfast band och Jocke Berg har alltid varit en principfast frontfigur, man håller vad man sagt, säger Tina Mehrafzoon till SVT och tillägger:

– Att man nu plötsligt ändrar sig får mig att undra om det handlar om att man med åldersrikedomen insett att man varit lite för principfast – och det kanske inte är så kul längre. Uppenbarligen vill de tillbaka till det som motiverade dem till att starta bandet från början: ut på scen och möta fansen.

Hon menar också att en stor drivkraft lär vara pengar. Men den som nu hoppas på en fullständig comeback blir troligtvis besviken menar Tina Mehrafzoon:

– Om jag ska vara krass tror jag att det kanske kommer en deluxeutgåva, eller en liveskiva, med ett eller två nya spår – men inte en platta med helt ny musik.

La ner på Tele2

Kent består av Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö och bildades redan 1990 i Eskilstuna. Först hette bandet Jones & Giftet, därefter Havsänglarna, för att 1993 landa i bandnamnet Kent.

Två år senare kom det självbetitlade debutalbumet, men den stora framgången kom först med skiva nummer två – ”Verkligen”. Där fanns hitten ”Kräm (så nära får ingen gå)” som blev bandets första listframgång. Därefter avlöste framgångarna varandra, och totalt blev det tolv studioalbum.

2016 meddelade bandet att de splittras, och höll då en omfattande avskedsturné med avslut på Tele2 Arena den 17 december.

SVT Kulturnyheterna har sökt bandet – som meddelar att de inte kommer göra några intervjuer i och med återföreningen på scen i mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.