Bland arrangörerna av konferensen fanns Svenska Barnboksinstitutet och flera universitet. Kulturnyheterna besökte konferensen för att ta reda på om barn- och ungdomslitteraturen är bra på att tolka samtiden. Ja, säger flera av barnboksforskarna som vi pratade med.
Bland andra Björn Sundmark, litteraturprofessor vid Malmö universitet, som menar att det här är en genre som snabbt kan fånga upp förändringar i samhället. För några år sedan kom många böcker som speglade flyktingsituationen, i dag handlar det om klimat, sexualitet och hälsa.
– Man kan tänka på Lisa Bjärbos bok Inuti huvudet är jag glad. Det är ju en bok som skildrar panikångest och sådana situationer. En svensk skolvardag. Ämnen och situationer som jag tror att alla kan känna igen sig i, säger Björn Sundmark.
Björn Sundmark nämner även Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg, en bok som tar upp barnfattigdom och klass.
Vanessa Joosen: ”Vridning mot det politiska”
På konferensens talarlista fanns akademiker från flertalet länder. Belgiska professorn Vanessa Joosen från universitetet i Antwerpen var där och hon menar att barn och ungdomsböcker oundvikligen speglar samhället. Det handlar om klimatfrågor, flyktingkrisen och rasism.
– I många länder ser vi en vridning mot det politiska. Både i böcker från Europa och de som importeras från till exempel USA. En stor hit i många europeiska länder är boken The hate u give av Angie Thomas. En bok som tar upp rasism och våld mot svarta människor i USA, den var en bestseller.