En person står framför kameran i en livlig miljö med bilar och tält i bakgrunden. Detaljer såsom kläder och omgivning ger en känsla av en plats med verksamhet. Texten nedanför personen presenterar deras namn och plats, vilket ger en personlig koppling till scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Bisan Owdas dokumentär och turerna kring Al Jazeera i videon. Foto: AJ+/ur ”It's Bisan from Gaza and I'm still alive”

Bisan från Gaza vinner en Emmy

Uppdaterad
Publicerad

Bisan Owda belönades på onsdagen med en Emmy för dokumentären ”It's Bisan from Gaza and I'm still alive”, producerad tillsammans med den qatariska tv-kanalen Al Jazeera.

Med meningen ”det är Bisan från Gaza och jag lever fortfarande” har 25-åriga Bisan Owda inlett flera videor i sociala medier.

Hon har en stor följarskara på flera plattformar. Tillsammans med AJ+, tillhörande Al Jazeera, har hon producerat en kortdokumentär om den svåra livssituationen för människor i Gaza under det pågående kriget.

Krig mellan Israel och Hamas

På onsdagen fick ”It's Bisan from Gaza and I'm still alive” en Emmy för ”Outstanding hard news feature story for the film” (ungefär framtåsende nyhetsinslag). Priset mottogs på scen av en producent från AJ+.

Kritik mot nomineringen

Samtidigt har Emmy-nomineringen fått kritik av den pro-israeliska organisationen creative community for peace, som hävdar att Bisan Owda spridit antisemitiskt innehåll och har kopplingar till den terrorklassade organisationen Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP).

Men enligt organisationen som utser Emmy-priser, National Academy of Television Arts and Sciences, finns inga belägg för att Bisan Owdy skulle vara kopplad till organisationen. Enligt dem uppfyller dokumentären alla kriterier för en Emmy.

Allvarlig situation för journalister i Gaza

I samband med kriget mellan Israel och Hamas har flera palestinska journalister dödats och utländsk media stoppats från att komma in i Gaza.

Israel har också beordrat Al Jazeera att stänga på Västbanken och i Israel, eftersom de menar att kanalen stödjer terroristverksamhet. Något som kanalen själva nekar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet